Reakcija iz BH-Gasa: Pozivamo ministra Mandića da prestane obmanjivati javnost

Vijesti 17. jan 202014:36 > 14:55
N1

Iz BH Gasa reagovali su na izjave ministra komunalne privrede i infrastrukture u KS Srđana Mandića koji je kazao na današnjoj konferenciji za medije Vlade KS o rješavanju problema zagađenosti vazduha , da Vlada ne može sama da se bori sa ovim problemom, te da odmaže i to što je Federalna vlada podržala BH Gas u povećanju cijena plina.

Iz BH Gasa iznijeli su određene podatke:

“2011. godine KS je isporučeno 152 mil. Sm3 i tada je veleprodajna cijena gasa iznosila 820 KM/1000 Sm3. 2019. godine KS je isporučeno 137 mil.Sm3 i odlukom Vlade KS veleprodajna cijena je zadržana na nivou 495 KM/1000 Sm3.”

BH-Gas, odnosno Vlada Federacije BiH je utrošila 18 miliona KM u svrhu amortizovanja povećanja ruske cijene prirodnog gasa za sva distributivna preduzeća. Nakon što je došlo u pitanje redovno plaćanje obaveza prema ruskom isporučiocu cijena gasa je povećana, ali isto tako i smanjenja od 01.01.2020. godine.

Kako je saopćeno na press konferenciji Vlada Kantona Sarajevo će održati sastanak sa predstavnicima međunarodnih organizacija i ambasada kako bi od istih tražila finansijsku pomoć, a u isto vrijeme Vlada KS je od ukupnih 8 miliona KM predviđenih za subvencioniranje potrošača prirodnog gasa potrošila milione KM subvencionirajući te iste međunarodne organizacije i ambasade i druge insitucije, iako su finansijski sposobne da podnesu punu cijenu prirodnog gasa.

Ovom prilikom želimo upoznati javnost da Vlada Kantona Sarajevo nije ništa “molila” BH-Gas, već je BH-Gas početkom 2019. godine pozvao predstavnike Vlade KS u prostorije BH-Gasa i tad im je transparentno predočeno i koliko će cijena biti povećana i za koji vremenski period. Tom prilikom predstavnici Vlade KS nisu imali nikakav prijedlog niti je naknadno BH-Gasu upućen bilo kakav dokument s ciljem utvrđivanja zajedničkih stavova po ovom pitanju.

Na kraju, a kako učesnici press konferencije niti znaju problematiku gasa niti žele da znaju, pozivamo ministra Mandića da prestane obmanjivati javnost, te im poručujemo da kad u korist građana izdvoje 18 miliona KM, kao što su Vlada FBiH i BH-Gas to uradili za sve distrubutivne kompanije, a ne 8 miliona KM, tada mogu uzeti slobodu da pričaju šta žele i kako žele”, stoji u saopštenju BH Gasa.

Mandić je na današnjoj press konferenciji kazao da je Vlada KS umjesto novca utrošenog na subvencioniranje cijene gasa građanima, taj novac mogla iskoristiti na mjere protiv zagađenja vazduha.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad