HDZ BiH: Podrška stavu HNS-a

Vijesti 17. jan 202015:15 > 15:22
HDZ BiH

Predsjedništvo HDZ-a BiH podržava jednoglasan stav HNS-a o zajedničkom nastupu svih stranaka članica HNS-a na Lokalnim izborima 2020. godine, saopćeno je danas nakon sjednice.

Nakon sjednice, HDZ BiH se oglasio saopćenjem u kojem se navodi:

Predsjedništvo HDZ-a BiH na održanoj proširenoj sjednici danas u Orašju, uz opsežan Dnevni red, raspravljalo je i analiziralo uspostavu Vlasti na razinama BiH, F BiH i Županijama. Sjednici su nazočili i predsjednici Županijskih/Regionalnih odbora i Organizacije za distrikt Brčko HDZ-a BiH. Komentirani su procesi koje su stranački dužnosnici voditi na svim razinama s ciljem što kvalitetnije pripreme za lokalne izbore, da se ostvari što bolji rezultat, ali jednako tako da se završi koncept uspostave vlasti.

Raspravljalo se je i o odnosima HDZ-a BiH sa stranakama Hrvatskog narodnog sabora. Podržan je postignuti jednoglasan stav HNS-a o zajedničkom nastupu svih stranaka članica HNS-a na Lokalnim izborima 2020. godine. Odluka se posebno odnosi na sredine gdje je hrvatski narod izložen svojom brojnošću i mogućnosti preglasavanja, izuzetak je u sredinama gdje su Hrvati većina, tu će stranke HNS-a ići s više listi i kandidata.

Predsjedništvo je raspravljalo i o unutarstranačkim problemima na pojedinim područjma. Uz iznesene pojedine prijedloge rješenja, zaključeno je da će uže Predsjedništvo u narednim danima donijeti konkretne odluke i mjere kako bi se stanje na terenu stabiliziralo, te kako bi se pristupilo ozbiljnom stranačkom i političkom djelovanju.

Predsjedništvu je danas na sjednici predstavljen i novi Pravilnik o radu i sistematizaciji HDZ-a BiH, usklađen sa stranačkim potrebama, dokumentima ali i zakonskim rješenjima. Razgovarano je i o obilježavanju 30. godina HDZ-a BiH u 2020. godini koje će se posebno obilježiti u svim sredinama.

Analizirajući vođene razgovore sa dužnosnicima SDA, oko provedbe izbora u Gradu Mostaru, uspostave vlasti u Federaciji BiH, izmjene strukture Vlade FBiH, te razgovore koje se odnose na izmjene izbornog zakonodavstva, Predsjedništvo HDZ-a BiH i dalje se zalaže da se nastavi intenzivan rad na pronalaženju rješenja za održavanje lokalnih izbora ove godine u Mostaru te oko izmjena Izbornog zakona, uzimajući u obzir odluke Ustavnog suda BiH i presude Međunarodnog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Govoreći o transformaciji Vlade FBiH, Predsjedništvo je predložilo ukidanje neustavnih ministarstava u Vladi, a predložilo formiranje novih ministarstava, kao i razdvajanje već postojećih ministarstava koji imaju preopširne nadležnosti.
Predsjedništvo je komentiralo i aktualnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini ali i aktualne sigurnosne izazove koji se odnose na državnu razinu, posebno uzimajući u obzir problem migranata. Bez zajedničke strategije i zajedničkog nastupa nema kvalitetnog odgovora na ovu problematiku, nadležne službe moraju predstaviti i sačiniti jedinstvenu državnu strategiju zaključeno je na sjednici.

Predsjedništvo HDZ-a BiH pokrenulo je inicijativu za zajedničkim sastankom Predsjedništva HDZ-a BiH i HDZ-a RH u narednom razdoblju, navedeno je nakon današnje sjednice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad