Muzej pristupačnosti nas uči kako da ne postanemo društvo sa invaliditetom

Vijesti 18. jan 202017:56 > 18:02
N1

U suvernirnici "Naš podstrek" u Tuzli građani mogu vidjeti razne suvenire koje izrađuju osobe sa invaliditetom. Među njima i 29-godišnja Azra Mehidić koja kaže da sa puno volje i elana radi kutije, magnete, privjeske i brojne druge predmete.

“Mnogo mi znači kada neko dođe da kupi naš proizvod jer se osjećamo da neko cijeni naš rad i naš trud”, kazala je Azra iz UG “Lotosice” Tuzla.

“Mnogo opušta psihički dok radimo. Okupiramo se na izradu, zanemarimo sve svoje problem i ono što nas muči i tiši, tako da smo jako svi zadovoljni”, poručuje Enisa Mukinović.

A osobe sa invaliditetom tište arhitektonske barijere, nejednake šanse za školovanje i zapošljavanje, nejednak pristup znanju i informacijama. Da mogu postići mnogo toga kroz sport, umjetnost, porodicu, pokazuje i ovaj prilog.

“Da bi osobe sa invaliditetom bile ravnopravne i bile na istoj statrnoj poziciji kao svi građani, moramo u društvu skloniti prepreke. Ne samo one fizičke, ne samo u saobraćaju, pristup institucijama, kako vlasti tako i kulture i sportskim institucijama, već i pristup informacijama i znanjima. To je jako bitno”, poručio je Aleksandar Žolja iz Helsinškog parlamenta Banjaluka.

Kroz interaktivnu igru, Tuzlaci su se pokušali staviti u cipele ove populacije i uraditi ono sa čim se oni svakodnevnu bore jer i vlasti i društvu nedostaje socijalne osjetljivosti.

Evo šta su nam kazali:

“Zato što vjerovatno nikada nismo bili u njihovoj koži. Ovo je jedan od genijalnih načina da pokažemo koliko je ustvari teško takvim osobama”;

“Mi građani trebamo biti podrška ljudima koji imaju taj problem i da ga nekako zajednički rješavamo”;

“Mi kao društvo na svim nivoima, u svim okruženjima od porodičnog, školskog, bilo kojeg, trebamo raditi puno više na tome da se podigne svjest građana”, poručuju.

U mjenjaju kolektivne svijesti mogu pomoći i poslodavci, poručuje Azra.

“Trebaju da zaposle osobe sa invaliditetom jer oni mogu mnogo toga da postignu i mnogo toga mogu uraditi za naš grad.”

Najmanji doprinos za osobe sa invaliditetom možemo dati svaki put kad se ne parkiramo na trotoare i ograničavamo im prolaz. Više empatije, razumjevanja i angažovanosti svih nas, pomoći će da ne postanemo društvo sa invaliditetom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad