Ko ovu dramu režira?

Vijesti 18. jan 202018:10 > 19:07
N1

Politička BH drama doživjela je rasplet formiranjem novog Vijeća ministara, no ista predstava sa novim peripetijama i dalje igra na domaćoj pozornici. Slučaj Božović, slučaj Bratić, formiranje kantonalnih, ali i federalne Vlade, otvorena su pitanja. SNSD jasan, znaju šta im pripada. No, oko fotelja se ipak moraju dogovarati sa SDA i HDZ-om.

Ko ovu dramu režira? Upitao bi se tek slučajni gledalac, nakon raspleta i formiranja Savjeta ministara, te peripetija i novog zapleta u slučaju Božović.

“Voljeli bismo da je (iz RS) došla reprezentacija koja nema ovakvih problema kao što je problem sa gospodinom Božovićem”, rekao je Adil Osmanović iz SDA.

Selektor jedne od reprezentacija kaže “ovo je uobičajno ponašanje SDA”. Milorad Dodik ističe da SDA uvijek na dogovor želi – novi dogovor. Za njega to nije “ni fer , ni korektno”. U telefonskom razgovoru Bakiru Izetbegoviću je prenio:

“Ja sam razgovarao sa Izetbegovićem telefonom i rekao, nije problem da mi razgovaramo o bilo kojem pitanju, ali na entitetskom nivou. U tom smislu, sasvim logično je da imamo mjesto potpredsjdnika FBiH, i da participiramo u Vladi FBiH, sa jednim ministrom”, rekao je Dodik.

SNSD je kažu teško i jedva potvrdio imenovanje Bisere Turković, traže prestanak uslovaljavanja u vezi Božovića, na koga u SDA vrte glavom.

Po srijedi su i neke druge funkcije o kojima se razgovara, uključujući i povratak Senada Bratića(SDA) na mjesto potpredsjednika NSRS.

Za SDS, radi se o:

“Klasičnoj trgovini. Trgovina je način funkionisanja ove koalicije od slučaja, do slučaja”, rekao je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

SNSD je u ofanzivi i na kantonalnom nivou, očekuju da participiraju u Vladi Kantona 10.

“Ono što nam pripada po Ustavu, u skladu sa našim kapacitetima, jesu tri ministarska mjesta i mi to očekujemo”, poručio je Goran Broćeta iz SNSD-a Drvar.

Između svih političkih preslagivanja, SNSD najavljuje i veliki investicioni ciklus, vrijedan 7 i po milijardi maraka.

Ove godine jedna milijarda biće uložena u RS, ali i dijelovima FBIH, gdje žive Srbi.

Pomoć u tom poslu i od Srbije, čiji će predsjendik Aleksandar Vučić sa Miloradom Dodikom 29. januara otvoriti pogone Jumka u Drvaru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad