Ruinirana jedina banjalučka ulica popločana kaldrmom, a mogla je biti Skadarlija

Vijesti 19. jan 202020:14 > 20:17
N1

Jedina banjalučka ulica popločana kaldrmom - propada. Nekada trgovačko zanatski centar grada, danas ruinirani, gotovo zaboravljeni lokalitet. Tržnička ulica, nekada je bila Bezistan, a mogla bi uz malo truda postati i banjalučka Skadarlija. No, regulacijski plan predvidio je drugačije.

Tržničkom ulicom prođu, bez zadržavanja. Pokoja gospođa tek zastane da u starim lokalima pogleda zavjese, ili suknje. Jedine su to radnje koje su opstale, na nekadašnjoj trgovačkoj žili kucavici grada, prepoznatljivoj po ovoj kaldrmi.

Sliku stare Tržničke ulice Banjalučani ne zaboravljaju.

“Mogli ste materijale da kupite ovdje, tada se više šilo, konfekcija, ako vam je stalo da ste drugačiji.”

N1: Kako Vam ovo danas izgleda?

“Jadno, ja sam uvijek za obnovu, a ako se ruši da se izgradi da bude autentično.”

N1: Ova kaldrma je najautentičnija?

“Jeste i baš nju treba sačuvati”; kazala je Sanja iz Banjaluke.

“To treba sve ili obnoviti ili porušiti. To je centar grada, to je ostalo sve, vidite.”

N1: Za šta ste Vi?

“Obnoviti staro, ništa ne mijenjati, nikakva novina ne dolazi u obzir”, rekao je Vitomir, Banjalučanin.

Kaldrma, put popločan krupnim kamenim kockama, nekada se gradio iz praktičnih razloga kako bi u slučaju obilnih kiša i blata, putevi bili prohodni.

U Banjaluci je opstala jedino ova uličica, popločana gotovo prije 100 godina.

Locirana ispod Trga Krajine, ali i nadomak Kastela, most je između starog i novog, te veliki, ali neiskorišten turistički potencijal. Nadaju se ipak:

“Da bi ovo mogla postati jedna boemska, kulturna četvrt Grada Banajluka, sa starim zanatima, gdje će zanatske radnje imati i kulturni stvaraoci grada, jer to nemamo na područjju garda, jedinstveno, gdje će građani i turisti moći da uživaju, ne samo da prodaju i kupuju te stvari, već i da rade sa tim zanatima, da vide kako se taj proces obavlja”, rekao je Zoran Stanković.

Ipak, regulacioni plan Centar 1, oko kojeg je bilo sporenja, predvidio je gradnju solitera od 12 spratova na kaldrmi koja vodi ka gradskoj Tržnici.

“Radi se o privatnoj zemlji u kojoj je regulacionim planom predviđena gradnja, dakle to nije javna saobraćajnica. Četvrti put Vam kažem, to je privatno vlasništvo, a ne javna saobraćajnica. Mi ne možemo ulaziti u privatno vlasništvo”, izjavio je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Da li to znači i uništavanje i jedine uličice sa kaldrmom u Banjaluci, izgrađene 1929.godine, decidnog odgovora nema.

Krajem 19 vijeka, ovo je bio Bezistan, natkriveni sokak. Početkom 20.vijeka (1929.izgrađena kaldrma) ovaj dio Banjaluke nadomak tržnice, centra grada i Kastela, poznat je kao zanatsko-trgovačko središte, sa posebnim obilježjem ovom kaldrmom. Danas je ovaj prostor ruiniran sa svega dvije radnje. Ipak, mnogi banjalučki putpisci, koji su obišli svijet, kažu ovo bi , uz mala ulaganja, mogla biti naša Skadarlija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad