Empatija u Sarajevu: Izložba za pomoć mirantima i nastradaloj divljni Australije

Vijesti 19. jan 202020:47 > 20:51
N1

Humanitarna izložba "Empatija" otvorena je u franjevačkom samostanu "Sv. Anto". Novac od prodanih radova bit će usmjeren za rješavanje trenutne migrantske krize. Ukoliko bi skupili dovoljno sredstava, pomoglo bi se i novonastaloj katastrofi za divlji svijet u Australiji koji je stradao od požara.

Selma Vejzagić, slika i piše iz hobija, i to je, kako kaže, bio razlog njenog odaziva da učestvuje u humanitaroj izložbi “Ematija”, te na taj način da svoj doprinos u rješavanju imigratske krize, ali prije svega požarima u Australiji. 

“Ponukao me je požar u Australiji, s obzirom da je jedan od mojih najboljih prijatelja Dylan Poter trenutno u Australiji. Pričao mi je o požarima jako tužno. Ovi borovi koji se nalaze na slici predstavljaju sliku borova iz kanjona Tare, jedno mjesto gdje ja vrlo rado odlazim i želja mi je bila da predstavim kako bi izgledalo kada bi se šumi približavao požar”, kazala je.

A svoj rad na temu “Empatije”, posebno za ovu izložbu, nacrtala je i akademska kiparka Elma Čaušević Mujezinović.

“Prije par godina sam tražeći inspiraciju za svoj master naišla na jednu fotografiju koja mi je bila vrlo specifična i strašno me je asocirala na imigrantsku krizu. Bio je to jedan dječak koji pokušava da otvori vrata, ja sam imala osjećaj da će to nekada biti nešto slično što ću napraviti na nekoj od svojih izložbi. Rad je tu, vidite ga, zove se ‘Let me out/Let me in’, out u varijanti oni žele da izađu iz svoje države, a sa druge strane žele da uđu u neku drugu, da pobjegnu od svih problema, kojima su, nažalost, već dugi niz godina, izloženi”, poručila je Čaušević Mujezinović.

Organizatori izložbe su udruženja koja su članice Asocijacije Nevladinih Organizacija Regiona, a to su Uduženje likovinih umjetnika BiH, foto klub “Valter” ali i pojedinci poput Selma i Elme. Izložba je prodajnog, ali i humanitarnog karaktera.

“Mi smo ostavili mogućnost ovih radova, koji imaju cijenu iz razloga što i vrijede toliko nekim ljudima koji imaju bolji finansijski standard, dok drugi ljudi, koji se žele osjećati korisnim, mogu doći na izložbu , pogledati radove i dati svoj neki doprinos u naše kasice koje su za pomoć u Australiji”, kazala je Ana Dominik Rodić iz ANOR-a i Udruženja “Val”.

Plan je, kako su kazali, da ova izložba bude postavljena u Tuzli, ali i u drugim gradovima BiH. Izložba u Sarajevu, u franjevačkom samostanu “Sv. Anto” će biti postavljena mjesec dana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad