Jakupović: KS u krizi zbog ispunjavanja želja liderima SDA, SBB i DF

Vijesti 20. jan 202010:12 > 10:23
N1

Nova vladajuća većina u Kantonu Sarajevo propustila je priliku da usvoji Budžet za 2020. godinu, propustili su i više prilika da se usvoji privremeno finansiranje-to je dovelo do krize u Kantonu, saglasni su Vedran Jakuović iz Naroda i Pravde i Nejra DIzdarević iz Naše stranke.

Samo je trebalo ispoštovati procedure kaže poslanik Naše stranke u Skupštini KS, Vedran Jakupović, i kriza bi bila izbjegnuta. Ukoliko sada Skupština i donese odluku, pod rukovodstvom Mirze Čelika, te odluke ne bi bile legalne, jer je on kaže Jakupović, ilegalno izabran.

“26. decembra je bila sjednica redovna na kojoj je trebao da se donese rebalans budžeta za 2019. i budžet za 2020.. To je bila odlična prilika da neke stvari koje su mogle da se urade još u toku 2019. da se urade”, rekao je Jakupović.

On je dodao da je sve to blokirano jer je nova većina požurila da ispuni želje lidera SDA, SBB i DF, nakon dogovora postignutog 13. decembra.

“Mi smo već do sada mogli dva puta mogli usvojiti privremeno finansiranje 8., a potom i 16. januara. Do sada smo mogli smjeniti i Vladu”, kazala je Nejra Dizdarević iz Naše stranke.

Dizdarević je pojasnila da ne vjeruje da je zastupnicima nove vadajuće većine prioritet briga o građanima, jer se nisu pojavljivali na sjednicama, za razliku od sadašnje opozicije koja dolazi i učestvuje u radu Skupštine.

“Nije se nikada desilo da je kraj januara, a da nemamo privremeno finanisiranje”, kaže Nejra sagovornica N1, te dodaje da situaciju u KS ne bi nazvala političkim prepucavanjem jer kako kaže ne može da prihvati činjenicu da su u istom košu stranke koje su do sada činile vlast, i novoformirana većina.

“To potvrđuju institucije. OHR je nedvojbeno rekao da je predsjedavajuća Skupštine KS Danijela Kristić, a mogli smo ćuti i tumačenje vrhunskog eksperta iz oblasti ustavnog prava Nedima Ademovića koji takođe tvrdi da sve ovo što se dešava nije u skladu sa procedurama”, rekla je Dizdarević.

Promjena većine u KS dovela je do političke krize. Nije usvojen budžet Kantona za 2020. godinu, a ni privremeno finansiranje, što od feburara dovodi u pitanje isplate budžetskim korisnicima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad