Pogledajte Sporazum koji je deblokirao Skupštinu Kantona Sarajevo

Vijesti 20. jan 202015:00 > 15:05
N1

U Skupštini Kantona Sarajevo postignut je Sporazum s ciljem normalizacije rada ovog tijela. Mirza Čelik, SDA-ov zastupnik u Skupštini KS istaknuo je da je postignut Sporazum kojim nema ni pobjednika, ni poraženih. Kazao je da je postizanjem dogovora o privremenom finansiranju Kanton Sarajevo deblokiran, a da će se o nepovjerenju Vladi glasati 29. januara.

N1

“Ovaj Sporazum je potpisala grupa ljudi koji predstavljaju političke partije, možemo da kažemo da smo deblokirali sve i da će privremene odluke o finansiranju nastupiti u četvrtak. S tim, kompletna deblokada u KS je završena. U Sporazumu smo precizirali kada ćemo izglasati nepovjerenje Vladi KS, nova parlamentarna većina će imati svog predsjedavjaućeg i u skladu sa Sporazumom nastavićemo proces imenovanja Vlade”, rekao je Čelik.

Takođe je kazao kako u budućnosti neće biti zastoja, te da će nova većina imati većiu u Kolegiju, Skupštini, a i Vladi.

“Sporazum je definisao da nova parlamentarna većina, odnosno da ukoliko izglasamo nepovjerenje Vladi, druga strana nema ništa protiv hoće li to biti Mirza Čelik ili Smiljana Viteškić”, rekao je Čelik govoreći o novom mogućem predsjedavajućem.

Govorio je i o novom sazivu Vlade KS:

“Pristiglo je puno imena, u narednih par dana ćemo imati sigurno imena u ministarstvima. Za SDA to je sedam ministarstava.”

Pečat je još uvijek kod trenutnog rukovodstva Skupštine KS, a Danijela Kristić je kazala kako će ga predati novom Predsjedavajućem ukoliko dođe do toga.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad