Dogovor u Sarajevu postignut: Šta slijedi?

Vijesti 20. jan 202017:55 > 19:14
N1

Dogovor u Kantonu Sarajevo je postignut. Novoj parlamentarnoj većini otvoren put za djelovanje. U četvrtak sjednica Skupštine, na kojoj će se razmatrati odluka o privremenom finansiranju Kantona, te će se za 29. januar zakazati sjednica o izglasavanju nepovjerenja aktuelnoj Vladi. Sjednicu o finansiranju saziva Danijela Kristić, a predvodi Smiljana Viteškić. Sjednicu o nepovjerenju Vladi i izboru novog rukovodstva Skupštine, vodit će Danijela Kristić.

Sastanak iza zatvorenih vrata, potom užurbano printanje potpisanog Sporazuma, a zatim i namještanje za press konferenciju. Atmosfera daleko od napete.

Dogovorili su: jedna zastupnica saziva 18. i 19. sjednicu, druga vodi, potom prva saziva i vodi 20. sjednicu, na kojoj se bira treći.

“Najbitnija tačka je stavka tog Sporazuma da će već u toku ove sedmice biti održana sjednica na kojoj će biti riješeno privremeno finansiranje i odbacuje se bilo kakva mogućnost finansijske blokade Kantona Sarajevo”, ističe Damir Marjanović.

Već na sjednici 29. slijedi izglasavanje nepovjerenja Vladi Kantona, koja potom ima sedam dana da podnese ostavku. SDA pretenduje na 7 ministarstava, ostalih 5 i premijer, koalicionim partnerima DF-u i SBB-u. Dvadesetdevetog januara birat će se i novi predsjedavajući Skupštine. I danas aktuelno pitanje – gdje je skupštinski pečat?

N1: Kod koga je sada pečat?

Damir Nikšić: Kod mene.

Kristić: Kod skupštinskog rukovodstva. Kod predsjedavajućeg i zamjenika.

N1: Da li to tako treba da bude?

Kristić: Da, po Zakonu o pečatu to tako treba da bude.

Kako je trebalo da bude ne samo u ovom, nego i u nizu drugih situacije koje su prouzročili zastupnici proteklih sedmica – odlučivat će Tužilaštvo Kantona. No, potpisnici Sporazuma nisu htjeli kvariti atmosferu komentarišući nemile događaje. Budući predsjedavajući Skupštine, Mirza Čelik, stigao je i promijeniti klub. Zove se SDA 2.

“Radi Kolegija ćemo morati imati većinu, evo kako se to dešava da iz svakog kluba po jedan predstavnik ide u Kolegij, obzirom da imamo SDA koja ima deset zastupnika u SKS i jednog predstavnika u Kolegiju. S obzirom da imamo novu parlamentarnu većinu i kada se desi da ja budem u četvrtak u rukovodstvu Skupštine tada ćemo imati i većinu u Kolegiju”, kaže Čelik.

Radnicima zbog neusvajanja budžeta nije isplaćena naknada za prijevoz. Zbog brige da će u pitanje doći isplate plata sindikati jedinstveni – ako sjednica u četvrtak propadne, 28. u 11 sati na proteste izlaze prosvjetari, policajci, zdravstveni radnici, državni službenici, koji tvrde da su posljednjim dešavanjima u Kantonu preživjeli poseban stres.

“Jedna vrlo teška situacija, dakle ona se istinski jako teško odrazila i negativno na pojedine zaposlene koji su već na bolovanju ne zato što su htjeli otići na bolovanje, nego im je istinski preporučeno. Masa od njih su već sa jako visokim krvnim pritiskom”, otkriva Višnja Ljubijankić.

Sindikati su aktuelnim, ali i budućim vlastima poručili – da se ni u kom slučaju ne opuštaju, jer kažu zastupnika je 35, radnika više od 23 hiljade. A njihovi sindikalni predstavnici danas su pokazali jedinstvo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad