"Žene žrtve rata" osudile vandalistički čin u Parizu, oglasila se i Hartmann

Vijesti 20. jan 202021:16 > 21:27
Facebook/F. Hartmann

Udruženje "Žene žrtve rata" najoštrije je osudilo vandalistički čin skrnavljenja ploče sa imenom Srebrenice u Parizu koje ja na svome Facebook profilu zabilježila bivša glasnogovornica Haškog tribunala, Florence Hartmann.

Facebook/F. Hartmann
Facebook/F. Hartmann
Facebook/F. Hartmann
Facebook/F. Hartmann
Facebook/F. Hartmann

U reakciji na ovaj čin, predsjednica Udruženja Bakira Hasečić podsjeća da je grad Pariz jednoj ulici dao ime u znak sjećanja na “žrtve genocida u Srebrenici, koji je počinila Vojska Republike Srpske u julu 1995. kad je ubijeno 8.000 Bošnjaka”.

“Očekujemo da će se Vlasti u Francuskoj oglasiti, pronaći vandale i privesti ih licu pravde. Očito da je u Francuskoj, koja je Radomira Šušnjara (optužen za zločine u Višegradu, op.a.) izručila bh. pravosuđu, utočište našlo još mnogo takvih zločinaca”, naglasila je Hasečić, prenosi Oslobođenje.

Hartmann je danas objavila fotografije na kojima se vidi kako je ploča sa imenom Srebrenice išarana, a ispod nje je napisano “oslobodite Ratka Mladića”. Također, u ovoj ulici je na više mjesta ispisano “4S”.

Bivša glasnogovornica Haškog tribunala u komentaru je napisala kako je “identitarizam bolest 21. stoljeća” i da je ta ideologija “opustošila Balkan na prijelazu stoljeća” i “inspirisala razne Breivike, Tarrante i slične”.

Hartmann je zaključila da “ravnodušnost potiče velika zločine”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad