Prognoza Nedima Sladića: Najgore je iza nas

Vijesti 21. jan 202014:24 > 14:29
N1

Prema izračunima prognoznih modela, vremenske prilike u Bosni i Hercegovini su se stabilizirale i prevladava uglavnom pretežno sunčano vrijeme, navodi u današnjoj prognozi meteorolog amater Nedim Sladić.

Kako piše u prognozi, veći porast koncentracije zagađujućih čestica spriječen je sinoć zbog postojanja gradijenta, odnosno jačeg strujanja, pa se tokom večeri uspio održati čist do umjereno zagađen zrak na većini mjernih stanica. No, pokazatelji da je temperaturna inverzija zavladala vidljiva je na primjeru jutarnje temperature zraka u kojoj su planine izjednačenih vrijednosti kao i brojni gradski centri.

”Danas dodatno pritječe topliji zrak po visini, što će gurati hladniji zrak u kotlinu te pojačavati uslove temperaturne inverzije i pojavu kotlinskog poklopca. Ipak, pojačana iradijacija, tj. sunčano vrijeme neće dozvoliti bitnije pogoršanje kvalitete zraka prije večernjih sati.

Konvekcija, odnosno vertikalno kretanje zraka, je i danas prisutna/o, ali kako dan bude odmicao bit će sve slabija. Sunčevom energijom prizemni sloj se zagrijava te se širi uvis i omogućeno je vertikalno miješanje slojeva. Usljed izjednačenja atmosferskog pritiska vjetar je u slabljenju”, naveo je Sladić.

Prema kraju dana, sa slabljenjem iradijacije, ponovo se očekuje postepeno povećanje koncentracije zagađujućih čestica. Po kotlinama i uz riječne tokove bezvjetrica i visoka vlažnost zraka ponovo će stvarati uslove za pojavu magle.

‘Ipak, ova epizoda jasno pokazuje da je najgori period iza nas, iako će narednih dana zrak biti opet nezdrav. U noći na četvrtak izgledan je manji pad koncentracije zagađujućih čestica, prije svega na sjeveru i sjeveroistoku Bosne, kako će doći do dotoka manje količine hladnijeg zraka po visini što bi djelimično ublažilo temperaturnu inverziju i uzrokovalo manje širenje prizemnog sloja uvis uz vertikalno miješanje slojeva.

U nedjelju, prema trenutno raspoloživim izračunima, vidljiva je južina i zatopljenje te manje poboljšanje kvalitete zraka uz pad atmosferskog pritiska.Istog dana prognozira se kiša u nizinama, a u početku kiša koja se smrzava u dodiru sa tlom moguća je lokalno i usko ograničeno u pojedinim kotlinama u kojima se prvobitno nakupljao hladni zrak i koje su bile van utjecaja sunčevog zračenja, sve dok toplota ne probije u prizemlje’, naveo je Sladić u danas objavljenoj vremenskoj prognozi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad