Avdo Avdić za N1: Čovjek koji kontroliše glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić

Vijesti 21. jan 202016:57 > 17:02
N1

Novinar Žurnala Avdo Avdić za N1 danas je govorio o brojnim kontroverznim temama koje je i sam istraživao. Jedan od posljednjih tekstova objavljenih u magazinu Žurnal bio je "BOD ZA SEBIJU IZETBEGOVIĆ: Uz pomoć ministra Vjekoslava Mandića otkazana sjednica o stanju na KCUS-u". Između ostalih, i to je bila tema o kojoj smo razgovarali sa Avdićem.

“Sebija Izetbegović je članica Federalnog parlamenta, ona je vladarica SDA, u rukovodstvu Parlamenta sjedi predsjedavajući koji je član SDA Mirsad Zaimović. Nije se moglo očekvati ništa drugo nego da bude otkazana ta posebna sjednica na kojoj se trebalo raspravljati o stanju u KCUS-u i zdravstvu. Tu se pokazalo da dobro funkiconiše ta koalicija SDA-HDZ”, kazao je Avdić.

Tvrdnju da je Sebija Izetbegović vladarica SDA opravdava time što, kako on kaže, “državni ministri postanu oni koji su bliski njoj, poput Bisere Turković”:

“To su činjenice. Ukoliko ste bliski Sebiji onda možete biti na određenoj poziciji, tako Haris Zahiragić i postane član Predsjedništva SDA jer je suviše blizak njoj.”

Jedna od značajnijih tema koje Avdo Avdić istražuje su narko karteli, Edin Gačanin i njegove radnje u BiH. Avdićeve tvrdnje, koje su bile negirane, kasnije potvrđene, bile su povod i pokretanja istrage:

“Imamo dokument, informaciju Federalne uprave policije, u toj informaciji su navedene sve veze Edina Gačanina dok je bio ovdje u neformalnoj posjeti. U zaglavlju piše da je istraga pokrenuta na osnovu objava na Žurnalu. Imena možete pročitati na Žurnalu… Ako se nije vjerovalo meni nadam se da će se vjerovati FUP-u, on je finansirao opremanje FUP-a. Pripadnici specijalne jedinice su čuvali Edina Gačanina, to je i dokazano. Ne znam po čijem nalogu, ali ih je neko pokrivao. Obzirom na to da je Čamparin kućni prijatelj šef specijalne jedinice ja vjerujem da je on toga bio svjestan.”

“Najstariji peruanski dnevni list objavio je 14. decembra jedan tekst u kom navodi detalje o kartelu Tito i Dino… Načelnik Peruanske policije kazao je da je Tito, radi se o Edinu Gačaninu, to mu je nadimak, bitan koliko je i sam El Čapo bio, a El Čapo je simbol kartela. Ova priča se potcjenjuje u BiH, a istražuju ga sve policijske agencije u svijetu”, dodao je Avdić.

Žurnal je često tretirao i ”temu kriminala i korupcije u pravosuđu”, jedna od najpoznatijih afera je “Potkivanje”. O pravosuđu i Milanu Tegeltiji razgovarali samo sa Avdićem:

“Ovo društvo mogu promijeniti pravosudne institucije koje treba da procesuiraju osobe o kojima mi pišemo”, naglasio je, te kazao:

“Parlament može donijeti Zakon prema kom VSTV neće postojati nikako i Milan Tegeltija kaže da njemu nije bitan stav Parlamenta, odnosno VSTV-u. Zašto onda šalje Izvještaj o radu Parlamentu ako mu nije bitno… Treba postojati nezavisnost svih nivoa vlasti, međutim ne može Milan Tegeltija neodgovarati Parlamentu, nije problem samo njegovo nejavljanje Parlamentu, nego i rad Tužilaštva, Suda. Ovdje je problem što niko ne preduzima odgovornost za očit kriminal unutar samih pravosudnih institucija.”

Govoreći o mogućnosti da Milan Tegeltija podnese ostavku, Avdić je kazao da nije potrebno njegovo povlačenje sa čela VSTV-a, nego procesuirane:

“Iluzorno je za očekivati, Tegeltija bi trebao da bude procesuiran zbog ”slučaja potkivanje”. Nije procesurian zato što on kontroliše glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić. Kad krenu da procesuiraju nosioce visokih pravosudnih funkcija onda govorimo o nezavisnom pravosuđu.”

Avdić je komentarisao i situaciju u Kantonu Sarajevo:

“To nije bila vlada, to je bilo društvo jednog lica.”

O mogućnosti da dođe ili ne dođe do smjene Vlade KS kazao je “dok postoji korupcija postoji i šansa da neko pređe s jedne na drugu stranu. Ako ste na vlasti dvadeset godina logično je da ćete biti više skloniji korupciju, ali i ovi kontrolišu tri milijarde maraka tako da su i oni vrlo dobro koristili budžetska sredstva da zbrinjavaju svoje stranačke kolege.”

Avdo Avdić je komentarisao i ostale aktuelnosti sa društvenih mreža.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad