Da li je predsjednik VSTV-a iznad najviše zakonodavne institucije u BiH?

Vijesti 21. jan 202017:20 > 19:20
N1

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija ponovo izaziva reakcije javnosti. Nakon što niti jedan zastupnik u državnom Parlamentu nije primio k znanju Izvještaj o radu ove institucije, Tegeltija poručuje kako to nema nikakvo formalno-pravno značenje. Zastupnici su posebno iritirani činjenicom da Milan Tegeltija ne prisustvuje sjednicama kada se raspravlja o radu VSTV-a. Stoga su pojedini zatražili i tematsku sjednicu. Nevladin sektor kaže kako je ponašanje Tegeltije krajnje nepoštivanje najviše zakonodavne institucije, ujedno i građana BiH.

Niko od prisutnih zastupnika nije dao podršku radu VSTV-a. Pozvali su članove ove institucije na ostavke. Za to vrijeme, umjesto na sjednici, predsjednik Milan Tegeltija u Zanzibaru. Danas poručuje: negativan odnos prema VSTV-u već je postala praksa Parlamenta Bosne i Hercegovine.

“Ne znam zašto bi, na primjer, neprimanje Predstavničkog doma PS BiH imalo veći značaj od primanja na znanje dva entitetska parlamenta. Suština je da su izvještaji informativnog karaktera za sve parlamente i zaključak o primanju ili neprimanju na znanje tog izvještaja nema nikakvog formalno-pravnog značaja”, smatra Tegeltija.

Tegeltijino neprisustvo sjednici krajnje je nepoštivanje i građana BiH. Javnosti je bio neophodan Milan Tegeltija kako bi im konačno bila jasna slika bh. pravosuđa, kaže predsjednik Foruma za etiku i usklađivanje BiH Bojan Bajić. Sam Tegletija je tek posljedica sistema u kojem se sudije i tužioci međusobno štite, ne zamjeraju i nerijetko u tim procesima izlaze iz okvira zakona, stava je Bojić.

“Parlament BiH može donijeti novi zakon da ukine tu instituciju, da promijeni, da reorganizuje ili da drugačije postavi stvari, dakle pritisak na pravosuđe se smatra ako vi utječete na sudiju ili tužioca na neprimjeren način, utječete na njega da donese neku odluku, to je pritisak na rad nekog sudije, ali sistemske promjene, analize, usvajanje izvještaja, predlaganje promjene strukture i sistema pravosuđa, nije pritisak, to je uloga Parlamenta”, pojašnjava Bajić.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija već odavno svaki vid pokušaja pozivanja na odgovornost, zbog evidentnog urušavanja pravosudnog sistema, shvata kao politički pritisak na rad, kaže i Ivana Korajlić iz Transparency Internationala.

“I nepojavljivanje na sjednici i ranije tvrdnje da Parlament uopšte ne treba da ulazi, niti da preispituje rad VSTV-a, govore o tome da gospodin Tegeltija smatra da apsolutno nikome ne treba da odgovara osim samom sebi i uskom krugu ljudi oko njega, odnosno članovima VSTV-a, koji sami između sebe jedni druge pokrivaju i smatraju da samo sami sebi odgovaraju. Mi smo i ranije upozoravali da postoji Zakon o parlamentarnom nadzoru”, navodi Korajlić.

O brojnim aferama unutar VSTV-a, od skrivanja imovinskih kartona, spornih imenovanja, do tzv. Potkivanja – pisali su i pričali, kako domaći i regionalni mediji, tako i međunarodni pravni eksperti. No, promjene na bolje – nisu se dogodile.

“Ovdje je problem što niko ne preuzima odgovornost na očit kriminal koji se događa u pravosuđu. Tužilaštvo BiH reagira, ja nemam ništa protiv da reagira na bilo kakav kriminal, procesuiraju neke porezne prevare u iznosu od par stotina hiljada maraka dok imate organizovani kriminal koji se provodi pod političkim pokroviteljstvom. Tu se ne poduzima ništa”, ističe Avdo Avdić, novinar Žurnala.

Na inicijativu zastupnice Naše stranke Mirjane Marinković Lepić uskoro se može očekivati tematska sjednica o pravosuđu. Zastupnici će zahtijevati prisustvo Tegeltije, zbog sljedećeg:

“Nezavisnost pravosuđa ugrozio je VSTV na čelu s gospodinom Tegeltijom. Parlament BiH pravosuđu pokušava vratiti kredibilitet. Misija VSTV-a je da osigura profesionalno, nezavisno i nepristrasno pravosuđe s ciljem da svaki građanin ima jednak pristup pravdi i bude jednak pred zakonom”.

Da li je rješenje ostavka Tegeltije, ili pak problem nisu pojedinci, nego čitav sistem? Mijenjati Zakon o VSTV-u ili poštovati u potpunosti aktuelni? Javnost ima različite stavove. Jedinstveni su tek u tome da ovakvo pravosuđe – ne žele. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad