Marinković – Lepić odgovorila Milanu Tegeltiji i Ružici Jukić

Vijesti 22. jan 202008:23 > 08:40
N1

Gošća Novog dana bila je Mirjana Marinković - Lepić, zastupnica Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koja je inicirala tematsku sjednicu o pravosuđu u BiH uz izričit zahtjev da joj prisustvuje predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija.

Ovakve zahtjeve do sada su Milan Tegeltija i Ružica Jukić ocjenjivali kao ugrožavanje nezavisnosti pravosuđa.

“Ja bih rekla da su komentari koji su se pojavili poslije te inicijative, a posebno posljednji, jedna drskost, bezobrazluk i bahatost. Pročitala sam detaljno članak u kome se govori o tome. Nismo mi svi neznalice. Lično ja sam pravnik 35 godina, ali i da nisam, svako može uzeti zakonske propise pa pročitati, a posebno me iziritirala izjava gospođe Jukić u kojoj ona kaže da je sigurna da većina poslanika nije ni pročitala Izvještaj, ja sam sigurna da jeste, a i ja jesam”, kazala je Marinković – Lepić.

“Ja sam i kao pravnik, a i kao građanin ove zemlje sigurno sto posto za neovisnost pravosuđa, da nema političkih uticaja na vođenje procesa što u našem pravosuđu upravo nije slučaj, a vidjeli smo i kako gospodin Tegeltija postupa, pa i u onoj aferi ‘Potkivanje’, pa u kafani razgovara sa jednim od aktera o predmetu, što je nezamislivo u sudskoj praksi, a ja bih gospodina Tegeltiju i oni koji misle slično kao on, podsjetila na odredbe Zakona o parlamentarnom nadzoru koji govori šta su prava Parlamentarne skupštine i na koji način se vrši parlamentarni nadzor, tako da se može vršiti i od strane državnog Parlamenta nad svim budžetskim i vanbudžetskim korisnicima. Pravosuđe je sigurno oblast o kome treba da popričamo jer mislim da je to rak-rana našeg društva i mislim da su građani naše zemlje potpuno izgubili povjerenje u naše pravosuđe. Svi oni koji su na čelu institucija, a i druga lica koja pozove vršitelj nadzora, između ostalog ovdje se radi o Predstavničkom domu, su dužni da se odazovu pozivu i da odgovore na sva pitanja koja im budu upućena”, komentarisala je zastupnica Naše stranke Mirjana Marinković – Lepić.

Naglasila je i da ovo nije prvi put da se Milan Tegeltija ne odaziva na pozive.

“Imali smo hitnu sjednicu Predstavničkog doma koja je za tačku dnevnog reda imala stanje u pravosuđu sa posebnim osvrtom na izvještaj Evropske komisije i on ni tada nije došao. Nije podnio nikakvo ni opravdanje zašto nije došao. Poziv za sjednicu se mora poslati deset dana ranije, ali svo njegovo ponašanje od juna govori u prilog tome da se bahato ponaša i da da ne priznaje najviši zakonodavni organ ove zemlje u smislu da prisustvuje i da odgovori na naša pitanja”, navela je.

Marinković – Lepić je kazala i da su nam “afere postale referense u svim oblastima društva”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad