Sutra o utvrđivanju datuma za glasanje o nepovjerenju Vladi KS

Vijesti 22. jan 202011:00 > 11:01
FENA/Hazim Aljović

Utvrđivanje datuma održavanja sjednice Skupštine Kantona Sarajevo u vezi Prijedloga za glasanje o nepovjerenju Vladi bit će razmatrano na sjednici koja je zakazana za sutra.

Sjednicu je sazvala Danijela Kristić (Narod i Pravda), koja će dati ovlasti Smiljani Viteškić (Stranka demokratske akcije) da predsjedava sjednicom.

Kako je Kristić kazala za Fenu, na sastanku kojeg su 20. januara održala dva politička bloka, SDA, Saveza za bolju budućnost (SBB) i Demokratske fronte (DF) te NiP, Naše stranke (NS), Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL) te samostalni zastupnici, dogovoreno je da će glasanje o nepovjerenju Vladi biti održano 29. januara. Taj datum, dodala je, zastupnici bi trebali potvrditi sutra na sjednici.

U obrazloženju te tačke navodi se da je proceduru za smjenu Vlade pokrenulo 18 zastupnika koji tvrde da je Vlada premijera Edina Forte izgubila povjerenje parlamentarne većine te da Vlada više nije izraz demokratske volje građana tog kantona.

Zastupnici će također glasati i o Prijedlogu izmjene Odluke o potvrđivanju kandidata za izbor predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine KS-a.

Klub Bošnjaka predlaže Mirzu Čelika kao kandidata za mjesto predsjedavajućeg odnosno zamjenika predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo, umjesto dosadašnjeg Elmedina Konakovića.

Na dnevnom redu je i Prijedlog odluke o privremenom finansiranju potreba KS-a za period od 1. januara do 31. marta, zatim Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja do 31. marta te Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o privremenom finansiranju potreba Javne ustanove Služba za zapošljavanje KS-a.

Privremeno finansiranje potreba KS-a, za koje se sredstva osiguravaju u budžetu, vršit će se srazmjerno sredstvima utrošenim u istom periodu prošle godine, a najviše do tromjesečnog prosjeka za prethodnu fiskalnu godinu. U tom periodu finansiraju se isti programi, a korisnici ne smiju povećavati broj zaposlenih.

Budžet se mora donijeti najkasnije do 31. marta tekuće godine. U suprotnom, neće se izvršavati rashodi u bilo koje svrhe osim otplate duga.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad