Kvalitet zraka u Sarajevu danas vrlo nezdrav

Vijesti 22. jan 202012:29 > 12:30
Anadolija

Iako su vremenske prilike u glavnom gradu Bosne i Hercegovine poboljšane Indeks kvaliteta zraka u centru Sarajeva iznosi 211 i vrlo je nezdrav, prema mjerenjima u 11.00 sati i to na mjernoj stanici Ambasada SAD-a.

Zrak je vrlo nezdrav i na mjernoj stanici Otoka gdje je Indeks kvaliteta zraka iznosio 206, dok je na mjernoj stanici Vijećnica iznosio 178, na na stanici Bjelave 156.

Vrijednost čestica PM2,5 izmjerena na mjernoj stanici Ambasada SAD-a iznosila je 187, Otoka 174, Vijećnica 137 i Bjelave 83.

PM2.5 predstavlja čestične materije (particulate matter – PM) koje imaju prečnik manji od 2.5 mikrometara, što znači da su oko tri prečnika ljudske dlake.

Fine čestice mogu doći iz više izvora kao što su strujna postrojenja, toplane, individualna ložišta (ugalj – kao najgora vrsta čvrstog goriva), motorna vozila, gorenje drveta itd.

Pošto su vrlo male i lagane, fine čestice imaju tendenciju da ostaju duže u vazduhu nego teže čestice. To povećava šanse da ljudsko tijelo ili životinja udahne te čestice u pluća.

Zbog navedene situacije u vezi sa kvalitetom zraka u Sarajevu, iz Eko Akcije navode kako su kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana je vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO).

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad