Čović sazvao sjednicu Kolegijuma, jedna od tema i inicijativa Denisa Bećirovića

Vijesti 22. jan 202013:18 > 13:20
SDP BiH

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović sazvao je za sutra sjednicu Kolegijuma ovog doma.

Na dnevnom redu je određivanje nadležne komisije za razmatranje izvještaja o obavljenoj reviziji učinka o temi “Pravna zaštita u postupcima javnih nabavki pred Kancelarijom za razmatranje žalbi”, koji je dostavila Kancelarija za reviziju institucija BiH.

Na sjednici će biti riječi i o određivanju nadležnih komisija za razmatranje inicijativa koje su predložili delegati.

Delegat Denis Bećirović uputio je inicijativu o ukidanju prava da na izborima budu birane osobe koja su izdržala kaznu Haškog tribunala ili domaćeg suda za ratni zločin.

On je uputio i inicijativu da Savjet ministara BiH u roku od 120 dana pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi amandmane na Ustav BiH kojima se omogućava sprovođenje četiri odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetima “Sejdić-Finci”, “Azra Zornić”, “Ilijaz Pilav” i “Samir Šlaku”.

Inicijativa delegata Zlatka Miletića podrazumijeva da se po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH.

Delegati će određivati i komisiju za razmatranje izvještaja o radu Savjeta ministara BiH za 2018. godinu.

Na sjednici bi trebala biti određena i komisija za razmatranje izvještaja o pregledanom stanju finansijskog poslovanja političkih stranaka u 2017, koji je dostavila Centralna izborna komisija BiH.

Na dnevnom redu je i određivanje komisije za razmatranje izvještaja o izvršenoj reviziji učinka o temi “Sigurnost proizvoda i integracije u tržište EU”.

Sjednica će početi u 9.00 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad