Šesdesetšest anesteziologa tužilo UKC RS

Vijesti 22. jan 202013:24 > 13:28
N1

Ukupno 66 zaposlenih u Klinici za anesteziju i intenzivno liječenje tužili su Univerzitetsko klinički centar Republike Srpske zbog kršenja radničkih prava u oktobru prošle godine.

Trenutno se u ovom slučaju vode dva spora, sudski pred Osnovnim sudom u Banjaluci, te drugi po žalbi Inspekciji rada RS.

Doktori i medicinsko osoblje potražuju razliku plate zbog otežanih uslova rada, unazad godinu dana, ali i isplate tih nadoknada u budućnosti.

Iz advokatske kancelarije, koja zastupa radnike, za N1 je rečeno da Osnovni sud Banjaluka nije zakazao pripremno ročište, a da je tužba u međuvremenu preinačena.

Za sada je tužba teška oko 100.000 KM, a svaki od 66 radnika potražuje u prosjeku oko 10.000 KM, plus kamate.

UKC RS je ispoštovao dio rješenja Inspekcije te donio Pravilnik o naknadama za otežane uslove rada, te propisao da u Klinici za anesteziju to uvećanje bude 5%, dok radnici preko advokata traže 15%.

Inspekcija je utvrdila i nezakonit prekovremeni rad na toj klinici, kažu zastupnici, te naložila UKC RS da uvećaju doktorima godišnji odmor za 8 dana, te tehničarima od 3-5 dana.

Uvidom u šihterice, inspektori su utvrdili, navode advokati ljekara, da je prekovremeni rad bio iznad dopuštenog, a naloženo je adekvatno usklađivanje dežurstava, kako bi doktori imali vremena za odmor.

UKC Republike Srpske tužili su šefovi odjeljenja za anesteziju i intenzivnu njegu, supspecijalista, 28 specijalista, nadzorna sestra-tehničar u odjeljenju za anesteziju, 20 medicinskih sestara anestetičara i 14 medicinskih sestara-tehničara.

Među potpisnicima tužbe nije načelnik Klinike, Darko Golić, osumnjičen za obljubu nad nemoćnim licem.

Tužbeni zahtjev potpisao je, između ostalih, doktor Dejan Aćić koji je u slučaju Golić bio pozvan u policiju, kako su rekli, na informativni razgovor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad