Nije prošla inicijativa Denisa Bećirovića o izmjeni Izbornog zakona BiH

Vijesti 22. jan 202013:22 > 13:44
N1

Na 3. sjednici Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za prvog zamjenika predsjedavajuće Komisije Dušanke Majkić izabrana je delegatkinja Lidija Bradara, a za drugog zamjenika delegat Amir Fazlić.

Komisija nije podržala delegatsku inicijativu Denisa Bećirovića, koja glasi: „zadužuje se Savjet ministara BiH da, najkasnije u roku od 30 dana od dana usvajanja ove inicijative u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, sačini i u parlamentarnu proceduru dostavi Izvještaj o privlačenju direktnih stranih investicija u Bosnu i Hercegovinu od 2015. do 2019. godine s prijedlogom konkretnih mjera za unapređenje politike privlačenja stranih investicija“.

Nije podržana ni delegatska inicijativa Denisa Bećirovića, koja glasi: „zadužuje se Savjet ministara BiH da, najkasnije u roku od 30 dana od dana usvajanja ove inicijative u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, preduzme konkretne mjere kojima bi se obezbijedilo da ukupni status policijskih službenika u agencijama na državnom nivou bude doveden u primjereno stanje, kao i da se njihove plate izjednače s platama policijskih službenika u entitetima i kantonima“.

S dnevnog reda Komisija je skinula Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama Bosne i Hercegovini u drugoj komisijskoj fazi, skraćeni postupak, čiji je predlagač Savjet ministara BiH. 

Danas je održana i sjednica Ustavno-pravne komisije ovog doma. Na upit reportera N1 Semira Mustafića o podršci izmjenama izbornog zakona, Majkić je kazala da neće podržati Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona Bosne i Hercegovine čiji je predlagač delegat u Domu naroda Denis Bećirović.

“Nećemo podržati Denisa Bećirovića”, bio je kratak komentar Majkić.

Bećirović je Prijedlog zakona poslao još 15. oktobra prošle godine,a odnosi se na to ko ne može kandidat, niti imati bilo koju imenovanu, izbornu ni drugu javnu funkciju na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Prema prijedlogu Bećirovića, nijedna odoba koja je izdržаla kaznu zatvora koju je izrekao Međunarodni sud za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju, izdržala kaznu zatvora koju je izrekao sud Bosne i Hercegovine, sud Republike Srpske, sud Federacije Bosne i Hercegovine i sud Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine zbog ozbiljnih povreda humanitarnog prava, a Međunarodni sud za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju razmatrao je njegov dosje prije hapšenja i utvrdio da zadovoljava međunarodne pravne standarde, kao i osoba koja je izdržala kaznu zatvora koju je izrekao sud druge zemlje zbog ozbiljnih роvreda humanitarnog prava, a Međunarodni sud za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju razmatrao je njegov dosije prije hapšenja i utvrdio da zadovoljava međunarodne pravne standarde, ne može biti kandidat niti imati bilo koju imenovanu, izbornu ni drugu javnu funkciju na teritoji BiH.

Kako su poručili delegati, u ovom kontekstu ne žele da prihvataju parcijalna rješenja već da ovo treba tretirati sveobuhvatno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad