U BiH prodaje maramice, a san mu je u Americi raditi za NASA-u

Vijesti 22. jan 202016:54 > 18:59
N1

U Ušivku mjesecima boravi tridesetogodišnji Mirad iz Irana. Davno je napustio svoju zemlju, boravio u mnogim državama. Cilj mu je doći do Amerike, a san mu je posao u NASA-i. Na putu do ostvarenja sna prodaje maramice na sarajevskim saobraćajnicama.

“Moram naći posao. Moram zaraditi novac. Sada ovo radim. Tražio sam poslove u cijelom Sarajevu, ali svi kažu ne može, jer nemam papire”, kazao je Mirad.

On kaže i da osjeća stid jer ovako zarađuje novac, zato krije lice – dodaje da bar ne prosi i tako čuva dostojanstvo. Malo je lakše, kako kaže, uz dobre ljude.

“Ljudi mi često pomognu. Ovdje me vide, priđu, pitaju me treba li mi nešto. Ako kažem da mi treba, odvedu me da mi kupe hranu ili jaknu.”

Ovaj kamion sa odjećom, hranom i pokrivačima za migrante napuni se za svega nekoliko dana. U organizaciji Pomozi.ba tvrde da je veliki broj onih koji se svakodnevno odluče pomoći migrantima tokom zimskih dana.

“Što tim ljudima konstantno treba, pogotovo u ovom zimskom periodu to je ono NFI, not food items, to su deke, vreće za spavanje, topla garderoba, obuća u manjim brojevima, cipele od 40 do 44 i manji brojevi hlača, trenerki, jakni, jer oni su svojom fizionomijom dosta manji od nas”, apelovao je Adnan Tatarević iz Pomozi.ba.

I prostorije Crvenog križa su često ispunjene donacijama. Razvijena empatija kod bh. građana, kako ovdje tvrde, pomaže migrantima da lakše prezime hladne dane.

“Vjerujte da nije građana, nisam siguran kolika bi količina pomoći došla migrantima. Obzirom da je početkom decembra došao onaj prvi hladni val, nije bilo dovoljno tople garderobe. Tri sedmice smo imali akciju za prikupljanje rabljene odjeće, obuće i deka i vjerujte za tri dana je ova kancelarija bila puna svega toga i već smo bili zvali prvi kombi koji je sve to odvezao u Ušivak”, objasnio je Asad Kučević iz Crvenog križa Novo Sarajevo.

Migranti kažu da su dovoljno dugo ovdje da shvate da materijalno stanje stanovnika naše zemlje nije na zavidnom nivou. Ipak, bh. građani pomognu, ukoliko mogu.

“Da mogu, ja bih im pomogla, ali ne mogu, penzionerima je teško.”

“Ima ih pred prodavnicama, pekarama, kupim im ponešta i eto tako.”

Sada je već jasno da migranti u Bosni i Hercegovini zimu preživljavaju uglavnom zahvaljujući građanima ove zemlje. Zvanično pet i po hiljada mgranata živi ovdje, nezvanično mnogo više. A sada iz granične službe BiH kažu da prvo proljetno sunce će donijeti novi val izbjeglica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad