Prodanović za N1: Da stranke u BiH ne kandiduju ratne zločince!

Vijesti 22. jan 202017:02 > 17:24
N1

Lazar Prodanović, delegat u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, kazao je danas u razgovoru za N1 da je potrebno ''pažljivo razmotriti inicijativu Denisa Bećirovića'' o ukidanju prava da na izborima budu birane osobe koja su izdržala kaznu Haškog tribunala ili domaćeg suda za ratni zločin.

Funkcioner Saveza nezavisnih socijaldemokrata je u razgovoru s reporterom N1 Semirom Mustafićem naglasio da bi bilo dobro da se stranke u BiH suzdrže od kandidovanja osuđenika za ratne zločine.

‘Lično sam protiv kandidovanja i obavljanja javnih funkcija bilo koga osuđenog za ratne zločine pred Sudovima u Bosni i Hercegovini, zemljama u okruženju ili pred međunarodnim sudom. Ovo važno pitanje je u odrđenom smislu zastupljeno i u dejtonskom Ustavu. Treba pažljivo razmotriti ovu inicijativu”, poručio je Prodanović.

”Ono što smatram je da bi trebalo vidjeti kako su to druge postkonfliktne zemlje uradile. Bilo bi dobro da politički subjekti se suzdrže od kandidovanja osoba osuđenih za ratne zločine”, dodao je on.

Prodanović je za N1 govorio o deblokadi Parlamenta, aktivnostima u Domu naroda te ostalim aktuelnim temama. Pogledajte video.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad