Pitali smo Džaferovića kakve koristi nana Fata ima od promjene imena RS

Vijesti 22. jan 202017:13 > 17:32
N1

Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH govorio je za N1 o inicijativi SDA za promjenu imena entiteta Republika Srpska. Da li je to rušenje Dejtonskog sporazuma i šta nana Fata ima od promjene imena objasnio je Džaferović.

Na pitanje da li je inicijativa SDA o izmjeni naziva Republika Srpska narušavanje Dejtonskog sporazuma, Džaferović je odgovorio pitanjem kako je to pokušaj:

“Zar je za vas povreda Dejtona ukoliko neko slobodno razmišlja kako bi stvari u BiH trebalo da izgledaju i ukoliko nudi jedan Dejtonom propisani pravni put da se dođe do tog rješenja. Zar je povreda Dejtona ukoliko SDA kaže mi mislimo da je ime RS diskriminirajuće i mi ćemo podnijeti Ustavnom sudu apelaciju da to procijeni. SDA ništa nije uradila. Vidjećemo kada. To nije bio spin. SDA je politička stranka koja ima svoje organe i koja će donositi odluke. Procjenjivat ćemo kada šta i kako. To je pitanje za organe SDA.”

Šta nana Fata ima od toga hoće li se zvati Republika Srpska ili nešto drugo, upitao je voditelj.

“Naziv Republika Srpska za sve one koji nisu Srbi, pa i za nanu Fatu je sam po sebi diskriminirajući. Kako možete da tvrdite da je jedan dio BiH, jedan entitet u kome treba da budu svi ravnopravni bez obzira na nacionalnost, vjersku pripadnost, a da u nazivu imate naziv samo po jednom narodu. To jeste tako po Dejtonu dogovoreno, ali dogovorena je i Evropska konvencija o ljudskim pravima koja garantuje jednaka prava svima. I SDA je kazala da će ići sa tom inicijativom da to ispita Ustavni sud i odmah smo napadnuti da rušimo Dejtonski mirovni sporazum. Mi ništa ne rušimo – samo koristimo mehanizme koji su propisani u Dejtonskom sporazumu. Ono što je zabranjeno po Dejtonu je atakovati suverenitet, teritorijalni integritet i na to nema niko pravo. Kako ćemo se dogovarati u budućnosti, to je stvar sudova. Traži se bilo šta da se dogodi u BiH i odmah se traži neki ekvivalent da se izjednači pa je tako izjednačena i ova inicijativa koju ja ovako razumijevam”, komentarisao je član Predsjedništva BiH.

Džaferović je još jednom istaknuo da je potrebno poštovati Ustav BiH i zakoni ove zemlje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad