Hrvatska na čelu Vijeća Evropske unije – šta to znači za BIH

Vijesti 22. jan 202017:29 > 18:36
Shutterstock

Hrvatska je na čelu Vijeća EU od 1. januara, do 30. juna ove godine. Svoje predsjedavanje, pod sloganom "Snažna Evropa u svijetu punom izazova" predstavili su u Sarajevu. Dosljednja politika proširenja je ono na čemu će se insistirati, ali to za BiH ne znači mnogo.

Za razliku od susjeda, koji se mogu nadati otvaranju pregovora, BiH je ostala u mjestu, zbog neispunjavanja uslova i preporuka EU.

Četiri su konkretna prioriteta hrvatskog predsjedavanja EU u narednih 5 mjeseci – Evropa koja se razvija, koja povezuje, koja štiti i koja je uticajna. Ipak, posebna pažnja, kako ističu iz najmlađe članice EU, biće usmjerena prema susjedima i politici proširenja.

“Usredotočićemo se na postizanje napretka u pristavnom procesu. Zalagaćemo se za otvaranje pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Bitan nam je mogući napredak BiH prema kandidatskom statusu. Hrvatska je spremna pomoći BiH na tom putu svojim svježim iskustvom pregovaračkog procesa, ali i svojim iskustvom članice EU”, rekao je Ivan Sabolić, ambasador Hrvatske u BiH.

No, dometi te vrste pomoći su ograničeni sve dok BiH ne ispuni uslove koje je pred nju postavila EU u mišljenju koje je dostavljeno u BiH. A od tada je urađeno ovo:

“Sam proces nakon analitičkog mišljenja koje ima 115 prioriteta je takav – sve institucije BiH donijele su akcioni plan koji je dobio podršku Vijeća ministara i akcioni plan je nešto na čemu trenutno radimo”, kazao je Edin Dilberović, direktor DEI BiH.

Hrvatska će u maju biti domaćin samita lidera EU i država jugoistočne Evrope, te je to idealna prilika za predstavljanje eventualnih rezultata.

“14 ključnih prioriteta je nešto što ćemo morati isporučiti, barem jedan njihov, dobar dio prije samita u Zagrebu, da bismo mogli razgovarati ozbiljno o budućim aktivnostima, odnosno o potencijalnom kandidatskom statusu za BiH“, pojasnio je Dilberović.

VO: Od BiH se očekuju samo rezultati, jasna je poruka iz EU. No, za početak oni koji se tiču svih građana naše zemlje.

“Ove godine ponovo imamo izborni ciklus, sa lokalnim izborima zakazanim za oktobar. Tako da u svjetlu tih 14 prioriteta, podrazumijeva da izbori budu održani na cijeloj teritoriji BiH, i to podrazumijeva i Mostar”, rekao je Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH.

Iz EU je jasno poručeno da će fokus ostati na regionu zapadnog Balkana. A kako će teći proces proširenja zavisiće od postignutih rezultata i nove metodologije proširenja Unije, koja će biti predstavljena 29. januara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad