FUP: Određeni policijski službenici počinili povrede službene dužnosti

Vijesti 23. jan 202013:11 > 13:20
N1

Federalna uprava policije oglasila se u vezi navoda portala Žurnal kada su u pitanju aktivnosti FUP-a u pogledu utvrđivanja eventualne odgovornosti službenika ove policijske uprave.

Kako navode iz FUP-a, a nakon pisanja portala Žurnal, proveden je interni postupak u cilju utvrđivanja stvarnih činjenica i eventualne odgovornosti službenika ove Uprave.

“Internom istragom su isključivo obuhvaćeni službenici Federalne uprave policije, a ne i Edin Gačanin obzirom da se na višem nivou već vodi istraga, tako da imenovani nije bio predmet interesovanja ove Uprave samo u pogledu njegovih ličnih kontakata i eventualne saradnje sa službenicima ove Uprave. U pogledu donirane opreme sprovedenom internom istragom nije dokazano da je Edin Gačanin osigurao novac na osnovu koje je firma „RHEA EXPRES“ d.o.o. Sarajevo, kupila i donirala opremu Specijalnoj policijskoj jedinici Federalne uprave policije, posredstvom Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova. Kompletna procedura u procesu donacije provedena je u skladu sa Zakonom i zakonskim propisima. Što se tiče iznesenih navoda da je novac za opremu osigurao Edin Gačanin ostaje za sada samo operativni podatak”, navode iz FUP-a.

Kada su u pitanju navodi portala Žurnal da su policijski službenici Federalne uprave policije pružali zaštitu Edinu Gačaninu prilikom njegovog boravka u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj, internom istragom su utvrđene i dokazane određene činjenice, na osnovu kojih indicirani policijski službenici počinili teže povrede službene dužnosti, a da bi se utvrdila eventualna krivična odgovornost neophodno je provođenje krivične istrage”, poručuju.

Navode da internom istragom nije dokazano da su svojim radnjama policijski službenici Federalne uprave policije stekli protupravnu imovinsku korist, koju su potom uložili u dodatne aktivnosti, kao što je kupovina i vođenje ugostiteljski poslova, što takođe za sada ostaje samo kao operativni podatak.

“Obzirom da je Federalna uprava policije okončala internu istragu na osnovu koje su provjereni i utvrđeni pojedini navodi portala Žurnal i nesporno je da su određeni policijski službenici počinili povrede službene dužnosti, obavještavamo vas da je Federalna uprava policije dostavila informaciju Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo, a kako bi se otvorila istraga u cilju utvrđivanja eventualne krivične odgovornosti pojedinih pripadnika ove Uprave”, navode.

Na kraju dodaju da Federalna uprava policije djeluje isključivo u skladu sa Zakonom i zakonskim propisima i spremna je da u svakom trenutku postupa kako bi sačuvala svoj ugled, čast i povjerenje građanstva, na način da će poduzeti sve neophodne mjere i radnje iz svoje nadležnosti na dokumentovanju svih osoba pa i svojih uposlenika koji svojim radnjama čine povredu službene dužnosti, nezakonitu ili kriminalnu radnju.

Integralno saopćenje pročitajte ovdje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad