Sarajevo i Visoko danas najzagađeniji, u Tuzli poboljšan kvalitet zraka

Vijesti 23. jan 202016:15 > 16:17
Anadolija

Prema podacima sa mjernih stanica u 15.00 sati kvalitet zraka u Bosni i Hercegovini je najlošiji u Sarajevu i Visokom gdje je Indeks kvaliteta zraka iznosio 255 i 252 i vrlo je nezdrav, kao i u Zenici i Ilijašu, gdje je Indeks kvaliteta zraka iznosio 225 i 211.

Zbog navedene situacije u vezi sa kvalitetom zraka, iz Eko Akcije navode kako su kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana je vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

U Jajcu kvalitet zraka također je nezdrav, a Indeks kvaliteta zraka u 15.00 sati iznosio je 164, dok je u Lukavcu i Prijedoru kvalitet zraka nezdrav za osjetljive grupe, a Indeks kvaliteta zraka u tim gradovima 109 i 132.

U takvoj situacija sa kvalitetom zraka oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca trebali bi smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Za razliku od prethodnih dana u Tuzli je danas došlo do poboljšanja kvaliteta zraka i u 15.00 sati Indeks kvaliteta zraka iznosio je 66, odnosno bio je umjereno zagađen.

U takvoj situaciji neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO).

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad