Skupština KS: Bez pitanja, obraćanja, diskusija…

Vijesti 23. jan 202016:27 > 16:39
N1

Bez pitanja, obraćanja, diskusija - 18. i 19. sjednica Skupštine Kantona Sarajevo ekspresno su privedene kraju. Uz izuzeće zastupnika Damira Marjanovića i Elmedina Konakovića, 33 prisutnih jednoglasno o Odluci o privremenom finansiranju Kantona, Zavoda zdravstvenog osiguranja, Službe za zapošljavanje.

“Privremeno finansiranje podrazumijeva dakle realizaciju projekata i programa koji su započeti u ranijem periodu, dakle nema novih aktivnosti, nema novih projekata, kapitalnih investicija dok se ne usvoji budžet za 2020. godinu”, rekao je to Amel Kovačević, NiP-ov ministar finansija u Kantonu Sarajevo.

A neće biti ni najavljenih protesta sindikata. Vrlo brzo ni aktuelni ministri, neće biti ministri. Premijer Edin Forto kaže – ne žali zbog toga.

“Je li mi žao? Naravno da nije. Ova Vlada radi najbolje što može mislim da je javnost to prepoznala, mi imamo neke brojke koje ćemo nadam se objaviti sljedeće sedmice ili ranije koje pokazuju da ova Vlada ima izrazitu podršku građana.”

No, ne i skupštinske većine. Iako minimalna, 18 je sasvim dovoljan broj, kazao je budući predsjedavajući, Mirza Čelik:

“Vjerovatno će poslije izglasavanja nepovjerenja Vladi ovaj broj rasti i nadamo se svaki dan da će nekoliko zastupnika iz sadašnje opozicije preći u poziciju jer pogotovo kad ponudimo naš program rada.”

Isto očekuje i opozicija. Dovoljno je da jedan zastupnik iz, kako su kazali, moralnih ili nekih drugih razloga, iskaže nepovjerenje i aktuelna većina koju čine SDA, DF, SBB i BOSS je ugrožena.

“Ako pogledate iskustva iz prethodnog mandata da SBB i DF su čitavo vrijeme, pod navodnicima, ljuljali tu većinu koja je bila u SKS isti scenarij očekujem i ove godine, oni će to opravdavati time da su za dobre ili loše projekte, a ustvari će podizati sebi cijenu unutar koalicije da istrguju vjerovatno određene bolje pozicije”, mišljenja je SDP-ov zastupnik Igor Stojanović.

Kada je riječ o imenima ministara koji će činiti novu Vladu – još niko ne iznosi imena.

Kažu stranački organi, kadrovske komisije razmatraju ta pitanja. Od ranije u javnosti se spominjalo da bi premijer novi Kantona Sarajevo mogao biti SBB-ov kandidat Mario Nenadić, jedno od imena koje se također spominje je i Ismir Jusko, kao mogući ministar unutrašnjih poslova, no još uvijek kako kažu predstavnici SBB-a sve nije odlučeno. Jasno je kada je riječ o SDA da im, kako kažu, pripada sedam ministarstava u novoj Vladi, ali ne žele trenutno otktrivati imena.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad