Bosna i Hercegovina, korupcija i sive liste – ali ima i gorih

Vijesti 23. jan 202016:41 > 19:47
N1

Bosna i Hercegovina je, prema Indeksu percepcije korupcije, ove godine ocijenjena sa 36 na skali 0 – 100 , što predstavlja najlošiju ocjenu od 2012. godine, svrstavajući se tako u red zemalja koje u kontinuitetu najviše nazaduju.

Na rang listi Indeksa koju je objavio Transparency international, BiH je pala za 11 mjesta u odnosu na prošlu godinu i zajedno sa Kosovom zauzela 101. poziciju od 180 država. Od zemalja regiona, najbolje je plasirana Hrvatska, koja je ipak nazadovala za tri mjesta i zauzima 63. poziciju. Crna Gora i Srbija dobile su istu ocjenu kao i prethodnih godina i zauzimaju 66, odnosno 91. poziciju, a Sjeverna Makedonija je sa 93. pala na 106. mjesto i drži najgoru poziciju u regionu.

Ovakvom rezultatu najviše su doprinijele nepravilnosti u provođenju izbora, stalni porast najtežih oblika političke korupcije, brutalna represija i prijetnje biračima, manipulacija biračkim spiskovima i rezultatima izbora, uz potpuno mobilisanje državnih resursa u službu vladajućih partija, upozoravali su i ranije iz Transparency international.

“BiH se nalazi među državama koje imaju jako slabu i lošu provedbu izbornog procesa, kompletan izborni proces je kompromitovan, ne provode se adekvatno zakoni o finansiranju stranaka, kampanja, da je kompletan proces netranasparentan”, objasnila je Ivana Korajlić iz Transparency Internationala.

Učesnici u provođenju dvoipogodišnjeg twinning projekta “Podrška borbi protiv pranja novca”, finansiraog iz IPA Fondova, kažu da su zadovoljni rezultatima rada jer su određene zakonske regulative prilagođene standardima EU.

“Pored onog zakonskog okvira, koji je mogu reći sigurno, na zadovoljavajućem nivou u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti. Važno je da imamo i obuku onih koji rade na realizaciji tih zakonskih elemenata”, rekao je zamjenik ministra pravde u Savjetu ministara BiH Nezir Pivić.

“Mi smo u 2017. godini otkrili 17 krivičnih dijela pranja novca, podnijeli 17 izvještaja protiv 29 fizičkih i jednog pravnog lica i te godine protivpravna imovinska korist koju su pribavili izvršioci bila je oko 202.000.000KM”, kazao je to direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum.

Cilj projekta je bio skinuti Bosnu i Hercegovinu sa sivih lista u EU, posebno onih koje se odnose na pranje novca i finansiranje terorizma. No, rezultat nije u potpunosti postignut.

“Bosna i Hercegovina još uvijek se nalazi na sivoj listi EU, prema nekim uvjeravanjima stručnjaka jako puno je urađeno i provedeno mjera koje će pomoći da BiH se skine sa te liste, ali za sada još uvijek je na toj listi”, poručio je šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler.

Sattler je, na završnoj koferenciji ovog projekta u Banjaluci, rekao i da nakon pozitivnog mišljenja po aplikaciji BiH za članstvo u EU očekuje intenzivnije aktivnosti domaćih funkcionera.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad