Darko Ćulum i SIPA: Priče, konstrukcije, konsultacije i apsurdi

Vijesti 23. jan 202018:14 > 18:46
N1

Državni ministri do daljnjeg neće glasati o imenovanju Darka Ćuluma za direktora SIPA-e. Ova tačka je povučena sa dnevnog reda na zahtjev ministrice Bisere Turković iz SDA. Ministar sigurnosti, Fahrudin Radončić, koji je Ćuluma službeno predložio kao kandidata za čelnika SIPA-e, kaže da i SBB dijeli isto mišljenje, jer - imenovanje Ćuluma, smatra, treba ići u paketu sa postavljanjem šefa OSA-e.

“Što se tiče bošnjačke komponente to je naš uslov. I mislim da ćemo zaista svi oko toga dogovoriti.” N1: A SNSD? “Konsultacije su u toku i ja ne očekujem nikakve probleme”, odgovara Radončić.

A problema bi moglo biti, kaže SNSD-ova Dušanka Majkić:

“Ako je to ucjena, onda nema šta da se očekuje, ova zemlja svaki put pred nekom novom ucjenom. Vezati dvije stvari, od kojih je jedna završena, a druga nije ni počela – to je apsurdno.”

Kandidat za prvog čovjeka Agencije za istragu i zaštitu Darko Ćulum u svemu vidi odigravanje predstave u cilju diskreditacije određenih ljudi:

“Prijedlog je otišao od ministra bezbjednosti. Vidjećemo šta će biti. Ima raznih priča i konstrukcija. Ovo je zemlja gdje može svako da svašta kaže, nikome ništa nije zabranjeno.”

Izbor šefa Obavještajne agencije tek se treba zahuktati. Mandat Osmanu Mehmedagiću je istekao prošle godine. SDA i SBB jednoglasni da Mehmedagić treba ostati – jer je profesionalac.

“Sinoć smo čuli ministra Radončića koji rekao da je za njega prihvatljivo da on cijeni da je Mehmedagić profesionalac. Mi isto tako cijenimo, tako da će on imati našu podršku”, ističe Asim Sarajlić iz SDA.

Stav Zlatka Miletića iz DF-a je:

“Ja bih zaista želio da i u jednoj i u drugoj agenciji budu kompetentni ljudi, koji zaista znaju taj posao.”

Mišljenje o imenovanju generalnog direktora OSA-e daje i nadležna parlamentarna Komisija za nadzor nad ovom službom. Za predsjedatelja Komisije izabran je SDP-ov Nermin Nikšić, koji kaže da to što rukovodi ovim tijelom neće utjecati na njegov stav o Mehmedagiću:

“Davanje mišljenja i preporuka kada je u pitanju direktor, sve one afere koje su bile – mene ne obavezuje mišljenje ni SDA, ni SBB-a da bih se ja sad morao prikloniti tome.”

Uz različite ocjene o njegovoj profesionalnosti, Mehmedagića posljednjih mjeseci prati i afera sporne fakultetske diplome.

Dinamika imenovanja direktora SIPA-e i OSA-e mogla bi zategnuti odnose tek uspostavljenje vladajuće koalicije na državnoj razini. Ovo će biti tema daljnjih stranačkih konzultacija. Kada će imenovanje čelnih ljudi dvije vrlo važne državne istitucije doći na dnevni red, vrlo je neizvjesno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad