Mašić: Svi će položiti račune, pa makar bile i supruge najviših zvaničnika

Vijesti 24. jan 202008:55 > 08:56
N1

O dešavanjima u Federalnom parlamentu, Kantonu Sarajevo, napuštanju stranaka... danas za Novi dan govori Damir Mašić, član glavnog odbora SDP-a Bosne i Hercegovine i zastupnik u Federalnom Parlamentu.

Sa 18 glasova „za“, jedan „protiv“ i 14 „suzdržanih“ jučer je donesena Odluka o potvrđivanju kandidata iz Kluba Bošnjaka u rukovodstvo Skupštine KS Mirze Čelika. Vaš komentar?

Kanton Sarajevo je bio u žiži javnosti zbog nove većine, koja se treba potvrditi, i koja je krenula u nezakonite procedure zato što je dobila ultimatum da do kraja godine završi priču. U svakoj normalnoj zemlji postoje procedure, oni su malo požurili, malo su se sapleli i bez potrebe su naštetiili sebi, ali i Kantonu Sarajevo. Niko nije osporio da ko god ima nadpolovičnu većinu da će preuzeti vlast, ali u skladu sa procedurama. Vrijeme je pokazalo da smo bili u pravu. U ponedjeljak smo sjeli i dogovorili smo se i rekli da mora sve ići po proceduri.

Čelik nije izabran, on je samo verifikovan. Drago nam je da su nakon mjesec dana uvidjeli da su pogriješili i da se vraćaju u legalne okvire. Meni je žao da ukoliko Čelik bude izabran, za predsjedavajućeg Skupštine KS, da će njegov mandat krenuti sa “pečatom”. Ne trebaju nam ove stvari.

Odbijena je inicijativa vašeg kolege iz SDP-a Denisa Bećirovića o izmjeni Izbornog zakona BiH prema kojoj nijedna osoba koja je izdržаla kaznu zatvora ne može biti kandidat niti imati bilo koju imenovanu, izbornu ni drugu javnu funkciju na teritoriji BiH?

To pokazuje u kakvom apsurdu živimo. Ne mogu shvatiti niti jednu normalnu osobu da prihvati da osuđeni ili optuženi za zločine sjede u institucijama. Mi u SDP-u smo nedavno imali aferu Zornić i odmah smo reagovali jer takva osoba ne može obavljati javne fukcije.

Otkazana je tematska sjednica Federalnog parlamenta koja je trebala biti posvećena stanju u KCUS-u. Iz SDP-a su poručili kako je jasna namjera SDA da ovim postupkom od javnosti i izabranih predstavnika građana zaštite svoje kadrove u KCUS-u, odnosno porodicu Izetbegović”.

Nekoliko godina SDP i ja pokušavamo na dnevni red staviti tačku o stanju u KCUS-u. Dvadesetjedna zastupnica i zastupnik su u skladu sa Poslovnikom zatražili održavanje sjednice i kada smo mislili da će doći do njenog održavanja mi šest dana pred održavanje dobijamo zvanični dopis od sekretarke da je otkazana, da Federalno ministarastvo zdravstva nije imalo dovoljno vremena da prikupi i dostavi sve informacije o stanju u zdravstvu. Predsjedavajući Mirsad Zaimović je izašao iz svoga okvira, prekršio je Poslovnik zato što je proširio temu. Mi nismo tražili raspravu o stanju u zdravstvu. Očigledno je taj dodatak služio za otkazivanje sjednice i očigledno menadžment Kliničkog centra ne želi polagati račune. U utorak ćemo se obratiti javnosti i najaviti naredne korake. Moraju znati da nas neće ušutiti i da nećemo odustati da se ova sjednica održi. Niti jedan pojedinac, pa makar on bio suprug ili supruga najviših državnih zvaničnika, neće izbjeći odgovornost od polaganja računa građanima i u Federaciji i u Kantonu Sarajevo.

Damir Arnaut i Jasna Duraković su nedavno napustili SBB. Ne tako davno Enver Bijedić je napustio vašu stranku SDP. Postoji li sličnost?

Pitanje je šta su motivi. Bijedić je izašao iz SDP-a zato što nije mogao SDP uvući u koaliciju sa SDA. Duraković i Arnaut su izašli iz SBB iz potpuno suprotnog razloga – zato što nisu htjeli da iznevjere svoje birače, a Bijedić ih je iznevjerio. Neka javnost sama prosudi ko je u pravu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad