Ljuban Ećim i dalje u bjekstvu i nedostupan pravosudnim organima BiH

Vijesti 24. jan 202011:35 > 11:39
N1

Tužiteljstvo BiH je u predmetu protiv Ljubana Ećima, kojeg tereti za zločine protiv čovječnosti na području Kotor Varoši i okoline, uz optužnicu predložilo pozivanje 261 svjedoka, te prilaganje oko 1450 materijalnih dokaza, kao i zapisnik o ispitivanju osumnjičenog.

Ispitivanje osumnjičenog, u nazočnosti i njegova odvjetnika, organizirano je dana 26. juna 2019. godine u Višem sudu u Beogradu, Odjeljenje za ratne zločine, s obzirom da se osumnjičeni nalazi u bjekstvu i nedostupan je pravosudnim organima BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Također, sačinjen je i zapisnik o ispitivanju osumnjičenog Višeg suda u Beogradu, koji je dostavljen Sudu BiH.

Odluka o potvrđivanju ili odbijanju optužnice je procesna radnja Suda BiH, koju tužiteljstvo ne može komentirati, navode.

Postupajući tužitelj Tužiteljstva BiH, Mersudin Pružan, ponovno će Sudu BiH uputiti optužnicu, s obzirom da žrtve i oštećeni u ovom predmetu, očekuju i zaslužuju provođenje pravde. 

Posebni odjel za ratne zločine Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podigao je krajem prošle godine optužnicu protiv Ljubana Ećima, rođenog 1964. godine u Svilajncu, Srbija.

Optuženi se tereti da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS i policije na stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Kotor Varoši i okoline, od početka juna 1992. do sredine 1994. godine, u svojstvu zamjenika i de facto zapovjednika Specijalne jedinice policije Centra službi bezbjednosti Banja Luka, sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu, sa drugim zapovjednicima i pripadnicima vojske i policije.

U optužnici se navodi da je progon počinjen ubojstvima, deportacijom i prisilnim preseljenjem stanovništva, protuzakonitim zatočenjem, mučenjem, zlostavljanjem, tjeranjem na prinudne radove, silovanjem, prisilnim nestancima, pljačkanjem imovine, uništenjem kulturnih, vjerskih i povjesnih spomenika i vjerskih objekata, kao i drugim nečovječnim djelima.

Optužnicom su obuhvaćeni zločini nad civilima u mjestima Kotor Varoš, Hrvaćani, Orahova, Bilice, Kotor, Kukavice, Donji Vrbanjci, Večići, Dabovci, Hanefići, a zločini se odnose na ubojstvo više desetina žrtava, nezakonito zatočenje više stotina civila, među kojima su bile i žene i djeca, kao i časne sestre i vjerski dužnosnici. Također, optužnica se odnosi i na namjerna uništavanja i paljenja 15 džamija i vjerskih objekata kao i 8 crkava i vjerskih objekata, među kojima su i objekti povijesnog naslijeđa izgrađeni u 19. stoljeću.

Optuženi se tereti za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

Navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 261 svjedoka, među kojima 16 sa mjerama zaštite, te čitanjem preko 1.450 materijalnih dokaza, saopšteno je iz Tužiteljstva BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad