Lagumdžija u Davosu govorio o održivom razvoju

Vijesti 24. jan 202014:09 > 14:12
Fondacija Društva zajedničkih vrijednosti

Predsjednik Fondacije Društva zajedničkih vrijednosti Zlatko Lagumdžija, tokom dvodnevnog boravka u Davosu, održao je niz susreta sa učesnicima Svjetskog ekonomskog foruma i bio jedan od uvodničara na Davos Forumu 'Pojasa i puta', posvećenom visokokvalitetnom razvoju i smanjivanju siromaštva.

Tom prilikom istakao je da nas uspješna iskustva, kao i ona koja to nisu, navode na to da se borba protiv siromaštva ne može voditi samo kroz pravedniju raspodjelu postojećeg bogatstva.

– Prije svega je potrebna jasna i institucionalno vođena strategija koja je usmjerena ka bržem i održivom razvoju uz paraleno ulaganje u centre izvrsnosti naučno-istraživačkog rada i stalnom ulaganju u obrazovanje – rekao je Lagumdžija.

Na panelu o vještačkoj inteligenciji i globalnom upravljanju, Lagumdžija je ukazao na potrebu za multilateralnom strukturom koja će biti platforma za neophodne politike i akcije usmjerene ka refleksijama vještačke inteligencije na četvrtu industrijsku revoluciju i ukupni razvoj čovječanstva.

Skupu u Davosu je prethodio dvadeseti skup visokog nivoa međunarodnog centra Nizami Ganjavi koji je održan u Atini pod pokroviteljstvom predsjednika Grčke Prokopisa Pavlopulosa na kojem je Lagumdžija vodio panel posvećen klimatskim promjenama.

Pitanja proširenja EU, statusa Bosne i Hercegovine i aktivnosti na ispravljanju nepravde prema Sjevernoj Makedoniji, bila su u fokusu razgovora koje je Lagumdžija vodio sa Pavlopulosom i ministrom vanjskih poslova Grčke Nikosom Dendiasom, saopćeno je iz Fondacije Društva zajedničkih vrijednosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad