Obnova nacionalnog spomenika, visočkog Hrama Svetog Prokopija

Vijesti 26. jan 202009:14 > 09:16
Fena

Visočki Hram Svetog Prokopija, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine koji čuva zbirku ikona neprocjenjive vrijednosti, do kraja godine bi trebao biti u potpunosti obnovljen.

Vanjski radovi su gotovo završeni, a čeka se početak uređenja enterijera crkve.

Protojerej Miljan Rađenović, visočki paroh, kazao je da je nacionalni spomenik bio u jako lošem stanju te da je adaptacija bila neophodna.

”Crkva je poznata po ikonama, koje su bogati pravoslavni vjernici poklanjali hramu. Kako su ukrašavali svoje domove tako su i crkvu. To je od velikog historijskog značaja”, naveo je Rađenović.

Kazao je da je najstarija ikona iz 15. vijeka, a da je pod zaštitom ukupno 18 ikona.

”Nakon uređenja enterijera planiramo da na jednom dijelu galerije napravimo muzej gdje će ikone biti izložene”, rekao je Rađenović.

Najavio je da će nakon adaptacije raditi na promociji crkve, da bude svaki dan otvorena, i dostupna gostima i turistima.

Vjernik Neven Krajišnik kaže da hram ima veliku važnost za pravoslavce, i za sve stanovnike Visokog.

‘U proteklih 40-ak godina nije bilo značajnijih ulaganja u ovaj hram, tako da je adaptacija bila neophodna”, rekao je Krajišnik te dodao da je u martu prošle godine započeta obnova, a da se završetak radova očekuje u septembru ove godine.

Adaptacija unutrašnjosti crkve će koštati oko 300.000 KM.

”Nadamo se da ćemo uspjeti u toj nakani, da ćemo u ranu jesen izvršiti novo osveštenje ovoga hrama”, istakao je Krajišnik.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika 2004. godine proglasila je Crkvu sv. Prokopija u Visokom nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Nacionalni spomenik sastoji se od crkve, crkvenog dvorišta, ogradnog zida, ulazne kapije, parohijskog doma i pokretnog nasljeđa koje čini 18 ikona.

Crkva je izgrađena 1857. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad