Poziv Inzku da izmjeni Petritschevu odluku iz 2002. godine

Vijesti 26. jan 202015:30 > 15:32
Anadolija

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić pozvao je sadašnjeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka da promijeni odluku svog prethodnika iz 2002. godine Wolfganga Petritscha, kojom je uveo princip asimetričnih rješenja u entitetskim ustavima, što je u potpunosti u suprotnosti sa odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Salkić je za kazao da odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o konstitutivnosti naroda na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine treba biti implementirana jednoobrazno i ona ima za cilj da stvori društvo jednakih prava i jednakih mogućnosti, a na temelju Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama.

Stanje u kojem Bošnjaci, Srbi i Hrvati imaju veća prava u entitetu FBiH od Bošnjaka i Hrvata u bh. entitetu RS, sigurno je, smatra, u potpunoj suprotnosti sa suštinom odluke Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda u Bosni i Hercegovini.

Ovo stanje, kaže, aktuelna vlast u Republici Srpskoj koristi da, kroz provođenje sistemske diskriminacije, mirnodopskim metodama ostvari neostvarene ratne ciljeve.

“Samo dosljednom provedbom odluke o konstitutivnosti naroda na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, može se otkloniti sistemska diskriminacija Bošnjaka u entitetu RS i spriječiti ostvarivanje ratnih ciljeva mirnodopskim metodama”, ukazao je Salkić.

Podsjetio je da se u proteklih 15 godina, koliko SNSD u kontinuitetu vrši vlast u bh. entitetu RS, drastično pogoršao položaj Bošnjaka, ali i Hrvata.

“Bošnjacima se u kontinuitetu institucionalno krše osnovna ljudska prava i Ustavom zagarantovana prava. Krši se pravo na jezik i pravo na obrazovanje na maternjem bosanskom jeziku. Krši se pravo na zastupljenost u entitetskim organima prema popisu iz 1991. godine, kako je propisano entitetskim Ustavom, u članu 97”, naglasio je Salkić.

U kontinuitetu se, dodaje, Bošnjacima nameću predstavnici koji dolaze kroz političke partije, koje uglavnom okupljaju i za koje uglavnom glasaju građani srpske nacionalnosti.

Takva je situacija sa sudijama Ustavnog suda entiteta, ministrima u Vladi entiteta, ali i dijelom poslanicima u Narodnoj skupštini RS i delegatima u Vijeću naroda RS.

Ovakvo stanje je, naveo je, proizvod neprincipijelne i nepotpune provedbe odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o kontitutivnosti naroda na cijeloj teritoriji države Bosne i Hercegovine.

Trenutnom stanju je doprinijela odluka bivšeg visokog predstavnika Wolfganga Petritscha o nametanju amandmana na ustave entiteta 2002. godine.

“Tada je upravo visoki predstavnik uveo princip asimetričnih rješenja u entitetskim ustavima, što je u potpunosti u suprotnosti sa odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Predsjednici i potpredsjednici entiteta nemaju iste nadležnosti, niti iste mogućnosti da štite interese građana, ali i naroda iz kojih dolaze. U entitetu Federacija Bosne i Hercegovine ove nadležnosti su podijeljene, dok je u entitetu RS sva moć odlučivanja skoncentrisana u rukama predsjednika entiteta”, istakao je.

Nadležnosti Doma naroda i klubova naroda u FBiH su u kapacitetu Predstavničkog doma, dok je Vijeće naroda RS bez ozbiljnih nadležnosti i mogućnosti, da kao drugi dom, štiti interese građana, a prije svega interese naroda kroz klubove naroda.

“Ove odredbe u Ustavu entiteta RS i činjenica da entitet nosi naziv koji je izveden iz imena samo jednog kontitutivnog naroda – srpskog, dok su druga dva naroda eliminisana, temeljni su razlog za današnje stanje i položaj Bošnjaka i Hrvata u ovom dijelu naše domovine Bosne i Hercegovine. S obzirom da je visoki predstavnik 2002. godine bio inicijator i kreator, ali u konačnici i nametnuo amandmane na ustave entiteta, a da se od tada do danas nije promijenila uloga i ovlasti visokog predstavnika, pozivam sadašnjeg visokog predstavnika da promijeni odluku bivšeg visokog predstavnika iz 2002. godine”, rekao je entitetski potpredsjednik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad