Koji tužitelji iz predmeta Dženan Memić su dobili unapređenje

Vijesti 27. jan 202017:26 > 17:27
N1

Predmet u vezi sa smrti Dženana Memića formiran je u vrijeme dok je glavna kantonalna tužiteljica bila Dalida Burzić. Ona je u međuvremenu unapređena na poziciju sutkinje Suda Bosne i Hercegovine. Tadašnja zamjenica Dalide Burzić, Anika Kešelj, imenovana je za tužiteljicu u Federalnom tužiteljstvu.

Postupajući tužitelji u istom predmetu, tvrdi advokat porodice Memić, također su unapređeni odlukom Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća. Mladen Furtula i Ivana Petković imenovani su za državne tužitelje. Seada Kreštalicu, jednog od postupajućih tužitelja, aktualna glavna kantonalna tužiteljica Sabina Sarajlija predložila je za vršitelja dužnosti svog zamjenika, ali je taj prijedlog na posljednjoj sjednici odbacilo Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće, uz konstataciju da je to izmišljena pozicija. Nekoliko dana kasnije, odgovor stiže iz ureda glavne kantonalne tužiteljice:

“Također je uz odgovarajuće obrazloženje, kao privremeno rješenje, predložen vršilac dužnosti za upražnjenu, a ne za izmišljenu treću zamjeničku poziciju. Takav prijedlog je bio u skladu sa praksom VSTV, koji je u ranijim slučajevima podržavao slične prijedloge glavnih tužilaca.”

Advokat porodice Memić, Ifet Feraget, tvrdi kako je indikativno da su pojedinci koji su bili vezani uz predmet Dženan Memić naprasno unapređeni:

“Bivša glavna glavna tužiteljica Dalida Burzić je otišla u jeku te afere, što nije bilo uredu. Bilo je takvih mišljenja na VSTV-u, ali to se desilo. Nije se trebalo desiti jer je trebala preuzeti odgovornost do kraja. Taj proces je morao biti okončan i nije bilo uvjeta da ide dalje. Osim toga, imate još dva tužioca u momentu dok traje suđenje, su unapređeni i također su otišli u Tužilaštvo BiH.”

I delegati u državnom Domu naroda, prilikom rasprave o Izvještaju o radu VSTV-a, bili su iznenađeni brojem pritužbi na rad nositelja pravosudnih funkcija. Tokom 2018.okončano je 30 disciplinskih postupaka. U 27 postupaka utvrđena je disciplinska odgovornost. Disciplinske mjere su izrečene dvojici predsjednika općinskih sudova, 20 sudaca , četvorici tužitelja i jednom stručnom suradniku općinskog suda.

Dvojici sudaca osnovnih sudova izrečene su po dvije mjere. Jednom sucu su izrečene pismena opomena koja se javno ne objavljuje i posebna mjera sudjelovanja u programu edukacije iz područja primjene Zakona o ovršnom postupku. Drugom sucu izrečene su javna opomena i smanjenje plaće.

Ukupno je izrečeno sedam pismenih opomena koje se javno ne objavljuju, 10 javnih opomena, devetorici nositelja pravosudnih funkcija je smanjena plaća, dogodila su se dva razrješenja i jedna posebna mjera.

Stranka u postupku je najčešći podnositelj prigovora ili tužbe protiv nositelja pravosudnih funkcija – 2018. godine takvih je slučajeva bilo 10, sedam puta su advokati prijavili suca ili tužitelja, dok je u šest slučajeva to učinio predsjednik suda.

Kada su u pitanju diciplinski postupci pokrenuti protiv tužitelja, najviše tužbi odnosilo se na “nemar ili nepažnju u obnašanju službenih dužnosti“. Kod sudaca je najčešće utvrđena odgovornost za „nemar ili nepažnju“, „ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudačke funkcije“, „neopravdano kašnjenje u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obnašanjem dužnosti suca ili bilo kakvo drugo ponovljeno nepoštivanje dužnosti sudaca.“

Pravosuđe jeste na udaru kritika, a šta kaže prvi čovjek VSTV-a Milan Tegeltija o svojoj odgovornosti?

“Ja sam predsjednik VSTV-a, i kao predsjednik osjećam odgovornost za rad te institucije, ali i za rad pravosuđa u cjelini. S tim, da ja tu odgovornost gledam u njenim objektivnim parametrima. Od onoga što je bilo, do onoga šta je sad. Nije pravosuđe počelo sa mnom.”

Zastupnici u državnom parlamentu, a zatim i delegati u Domu naroda odbili su primiti k znanju Izvješaj o radu VSTV-a. Apel za hitnu reformu pravosuđa, pogotovo u pogledu određivanja disciplinske odgovornosti sudaca i tužitelja, uputile su brojne međunarodne institucije. U praksi, reforme još nema ni na vidiku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad