Danas počinje suđenje Goranu Salihoviću

Vijesti 28. jan 202007:55 > 07:58
N1

Suđenje Goranu Salihoviću, bivšem glavnom tužitelju Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, trebalo bi početi u danas u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS).

Naime, ročište za početak glavnog pretresa u tom predmetu uvršteno je KSS-ov sedmični raspored glavnih pretresa.

Optužnica, koju je Sud BiH potvrdio polovinom decembra 2018. godine Salihovića tereti za zlupotrebu položaja ili ovlaštenja.

Tereti ga se da je pribavio imovinsku korist u iznosu višem od 50.000 KM, odnosno, da je od februara 2013. do septembra 2016. godine postupao suprotno Odluci o uslovima i načinu korištenja sredstava za reprezentaciju i poklone, čime je prekoračio limit potrošnje u zemlji i inozemstvu.

Taj predmet je dosada bio u nadležnosti tri suda (Suda BiH, Općinskog suda Sarajevo i KSS).

Salihović je krajem januara 2019. negirao krivicu u Sudu BiH, a ubrzo je, početkom februara iste godine, taj Sud donio rješenje kojim se postupak protiv njega prenosi na Općinski sud, zbog, kako je tada obrazloženo, „osiguranja nepristrasnog i pravičnog suđenja”.

Općinski sud Sarajevo je kasnije opozvao ročište kada je suđenje trebalo početi i donio rješenje kojim se oglašava stvarno nenadležnim za odlučivanje u ovom predmetu, te je spis dostavljen Sudu BiH na odluku o prijenosu vođenja krivičnog postupka nadležnom sudu.

Sud BiH je, po zaprimanju tog rješenja, predmet vratio Općinskom sudu, uz odgovarajuće obrazloženje, da bi spis, zbog zaprijećene kazne, potom bio upućen Kantonalnom sudu Sarajevo na rješavanje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad