Hadžidedić za N1: Austrija i Njemačka – dvije ključne zemlje za BiH

Vijesti 28. jan 202008:33 > 08:36
N1

Zlatko Hadžidedić, vanjsko - politički analitičar kazao je danas za N1 da postoje dvije zemlje koje su za Bosnu i Hercegovinu ključne i koje joj, kako je pojasnio, žele pomoći.

Prema njegovim riječima, to su Njemačka i Austrija.

‘Za Bosnu i Hercegovinu su jedino zainteresovani građani. Zbog vlastitih interesa, za Bosnu i Hercegovinu su zainteresovani Njemačka i Austrija. U svakom slučaju ove dvije zemlje jesu one ključne koje mogu i žele pomoći. Imamo i Francusku koja tome nije nimalo sklona. Njemačka dosad nije robusno nastupala na vanjskopolitičkom planu. Njemačka je prilično stidljiva nakon Drugog svjetskog rata i nije sebi dopustila da uđe u neki sukob. I oni koji nas podržavaju previše se ne usuđuju to javno da kažu”, ocijenio je gost Novog dana.

Hadžidedić je istakao da Bosna i Hercegovina sigurno ne bi opstala da je bila prepuštena Evropskoj uniji.

‘Dejton jeste možda okvir koji je nesretan, ali Sjedinjene Američke Države su u Bosnu i Hercegovinu uložile mnogo finansijski i možemo reći da smo bili prepušteni Evropskoj uniji, Bosna i Hercegovina sasvim sigurno ne bi opstala. Dok se SAD nisu umiješale i ostale umiješane, State Department vodi računa u Bosni i Hercegovini i to je Agencija koja vodi računa o događajima ovdje i koja reagira na vrijeme. NATO jeste garancija stabilnosti, EU nije nikakva garancija. Ona je pokazala da ne posjeduje jedinstvenu političku volju”, dodao je on.

On je komentarisao i ostale aktuelnosti iz Bosne i Hercegovine i svijeta, uticaju Kine na svjetske trendove, odnose velesila, Rusiji, Turskoj…

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad