Damir ef. Peštalić: Dogovoren sastanak roditelja, povratnici uznemireni

Vijesti 28. jan 202011:56 > 12:00
N1

Damir ef. Peštalić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica, kazao je danas za N1 da povratnici imaju želju da život u ovom gradu bude ugodan navodeći da zakoni u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska ''ne poznaju drugačijeg''.

VEZANE VIJESTI

Reakcija je to na događaj u Srebrenici u kojem je nekolicina učenika na društvenim mrežama objavila fotografiju sa četničkom ikonografijom.

Peštalić za N1 govori da su nakon ovih dešavanja, roditelji srebreničke djece ponovo zabrinuti.

”Poznato je svima da povratnici u manjem bh. entitetu godinama imaju problem sa sistemom, politikom i diskriminacijom koja se svakodnevno dešava. To je jedna borba koja raje, ovog što se jučer desilo u Srebrenici je samo jedna kap koja je prelila čašu. Roditelji su ponovo zabrinuti. Poznato je da je sistem obrazovanja u RS-u takav i da on ne prepoznje i ne želi prepoznati drugog i drugačijeg, da su nastavni planovi sačinjeni za jedan narod, da nemaju osjećaja za druge i drugačije. Mi smo imali jednu borbu s uvođenjem nacionalne grupe predmeta, uvođenjem bosanskog jezika, entrerijerom škole, ophođenjem nastavnika i učitelja prema našoj djeci. Nemate ni zakon koji vas prepoznajte niti menadžment škole da to prilagodi. Ignoracija koja se dešava godinama”, ispričao je efendija Peštalić za N1.

Dodao je da je događaj alarmirao roditelje koji će danas u 17 sati održati sastanak i dogovoriti poduzimanje sljedećih koraka.

”Danas u Srebrenici je od ukupnog broja učenika 75 posto učenika bošnjačke nacionalnosti. Zamislite da se te stvari dešavaju u školi gdje je većina iz jednog naroda. Nismo uspijevali naći razumijevanje, ovo što se jučer desilo, alarmiralo je roditelje. Pokušat ćemo naći načine da se riješimo probleme s kojima se svakodnevno susrećemo. Naša želja je da život u Srebrenici bude lijep, da neće biti nikakve diskriminacije i nadmoći. To je naša želja i naš cilj, nadamo se da ćemo jednog dana i uspjeti”, naglasio je on.

Tokom proslave krsne Slave Svetog Save u osnovnoj školi u Srebrenici zabilježena je i sramotna scena.

Nekolicina učenika je na društvenim mrežama objavila fotografiju sa četničkom ikonografijom.

Društvenim mrežama, ali i bh. medijima se širi fotografija devet učenika sa četničkim obilježjima u učionici. Fotografija je objavljena na Instagramu jednog od učenika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad