Duraković: Biti četnik i biti Srbin sa tradicijom nije jedno te isto

Vijesti 28. jan 202012:30 > 12:42
N1

"Najmanje su kriva djeca, riječ je o sistemu koji želi odgajati generacije. Biti četnik i biti Srbin koji ima tradiciju nije jedno te isto", kazao je za N1 bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković.

“Mi živimo tamo dugo, većina naše djece je tamo rođena i oni nisu nikakvi povratnici nego su u svom na svom. Svakodnevno imamo oblike ispoljavanja etnonacionalizma zbog prošlosti, ali kada se to desi djeci onda se mi kao roditelji zapitamo ‘Kako dalje’. Mi upozoravamo na to, a nekad nas smatraju krivcima jer to pominjemo”, kazao je Duraković nakon što su jučer iz Srebrenice objavljene fotografije osnovaca koji “veličaju četnike”.

“Najmanje su kriva djeca, riječ je o sistemu koji želi odgajati generacije. Biti četnik i biti Srbin koji ima tradiciju nije jedno te isto. Ne možemo varati jedni druge da ne znamo šta je ravnogorski pokret, a neko to želi upakovati u redovno obilježavanje slave“, kaže Duraković.

Duraković je kazao da je jučer razgovarao sa jednim od roditelja.

“To je srpska tradicionalna nošnja, međutim djeca to vežu sa porukama koje su jasne “Braća četnici”, ali to nema veze sa krsnom slavom. Reći ću jednu frapantnu činjenicu, jučer sam razgovarao sa roditeljem koji je kazao da će to prijaviti pedagogu. Problem je što taj sistem, taj pedagog i taj direktor su uzrok problema jer se dozvoljava da se na tom prostoru imena škola daju po dokazanim zločincima”.

“Ako djeca to posmatraju na televiziji, da se fakulteti nazivaju po Karadžiću, šta očekivati od te djece koja to svakodnevno gledaju”, dodao je.

Sada sam prinuđen da kćerci objašnjavam da su četnici ubili njene bliže rođake, i onda dovodite djecu u situaciju koja je bespotrebna”, dodao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad