Osuđenici u RS umjesto jednogodišnjeg boravka u zatvoru radit će za opšte dobro

Vijesti 28. jan 202013:01 > 13:03
Shutterstock

Predstavnici Ministarstva pravde Republike Srpske predstavili su danas alternativnu mjeru rada u javnom interesu kao jednu od krivičnih sankcija, koja se može izreći počiniocu krivičnog djela.

Ta novina, za koju je postavljen zakonski okvir, prezentovana je predstavnicima Gradske uprave i javnih preduzeća i ustanova na području banjalučke regije.

Krivičnim zakonikom RS propisano je da sud može izrečenu kaznu zatvora u trajanju do jedne godine, na zahtjev osuđenog, zamijeniti radom u javnom interesu, koji se izvrašava u lokalnoj zajednici, odnosno njenim preduzećima i ustanovama.

Zakonodavnim i normativnim okvirima predviđene su vrste djelatnosti kod kojih se mogu izvršavati ove sankcije i, između ostalog, odnose se na oblasti ekologije, humanitarnog rada, komunalnih, rudarstva, energetike i drugih.

“Također, propisane su i okolnosti o kojima se mora voditi računa”, naveo je inspektor u Ministarstvu pravde RS Nenad Mirkonj i dodao da osuđenik ostaje u svom porodičnom i radnom okruženju, a umjesto odlaska na izvršavanje zatvorske kazne – odlazi na rad u javnom interesu.

Mirkonj je naglasio da, po odluci suda, taj rad može da traje od 60 do najduže 360 radnih sati i treba da se izvrši u periodu od šest mjeseci.

Zamjenik gradonačelnika Banje Luke Srđan Amidžić kazao je novinarima da ta lokalna zajednica želi da bude aktivni partner u ovom procesu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad