Zvizdić: Brisel nam spreman pomoći da dobijemo kandidatski status ove godine

Vijesti 28. jan 202014:12 > 14:18
Fena

Predsjedavajući Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i Dragan Čović učestvuju na Samitu predsjednika Evropskog parlamenta s predsjednicima parlamenata država Zapadnog Balkana.

Zvizdić se iz Brisela javio u naš program, te rekao kako je Brisel spreman da pomogne našoj državi da dobije kandidatski status.

Spremni su da nam pomognu da dobijemo u toku ove godine kandidatski status, ali naravno i mi moramo obaviti svoj dio posla“, istakao je Zvidzić.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, važno je da do samita u Zagrebu – do maja ove godine – riješimo nekoliko bitnih stvari iz Mišljenja Evropske komisije, nekoliko prioriteta kao što je program integriranja BiH, kao što je usvajanje poslovnika o radu parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, usvajanje zakona iz oblasti pravosuđa, zakona o javnim nabavkama, nacionalnog mehanizma za prevenciju mučenja i zlostavljanja, strateškog okvira za reformu javne uprave i tako dalje“, naveo je Zvizdić za N1.

Zvizdić je potcrtao kako je važno u narednih par mjeseci finalizirati ih na nivou Vijeća ministara BiH pa onda i na nivou parlamenta.