Direktor škole u Srebrenici: Ne podržavam i osuđujem uvredljiv sadržaj

Vijesti 28. jan 202014:46 > 14:49
N1

Direktor Osnovne škole u Srebrenici Dragi Jovanović komentarisao je fotografiju nekoliko učenika ove škole koji su se na dan proslave školske slave Sveti Sava fotografisali sa četničkim obilježjima, te fotografiju postavili na Instagram uz opis "Braća četnici".

Na ovu fotografiju stigle su brojne osude, a Islamska zajednica u Srebrenici poručila je da direktor škole i zaposleni ignorišu činjenicu da u tu školu idu djeca i drugih vjeroispovjesti.

“Ja sam jutros čuo za tu jednu fotografiju koja je objavljena na društvenim medijima. Čini mi se da mi rekoše na Instagramu. Djeca su okačila nekakvu fotografiju koja nije snimljena na zvaničnom djelu proslave Savindana. Imamo 430 djece ovdje, svi imaju te profile i zaista je nemoguće to pratiti. Ako je bilo uvredljivog sadržaja, ja to ne podržavam i uime škole i svoje ime osuđujem svaku vrstu veličanja bilo kakvih ideologija iz prošlosti”, rekao je direktor srebreničke osnovne škole Jovanović.

VEZANE VIJESTI

Dragi Jovanović je objasnio i to da je juče u toj školi bila proslava Dana škole, koja nije obavezna za učenike obzirom na to da taj dan nema nastave:

“Mi smo juče slavili Savindan koji je godišnjim kalendarom rada škole usvojen i na sjednici nastavničkog vijeća i školskog odbora bez ikakve primjedbe. Školsku slavu i Dan škole slavimo taj dan obzirom na to da nemamo svoj poseban dan. Savindan slavimo na jedan uobičajen način, tradicionalno se tako u ovoj školi slavi. Vjerski dio je obavljen u crkvi prije podne, u podne je bila jedna priredba, a tema su bili narodni običaji vezani za svadbu. Djeca nisu obavezna da prisustvuju pošto je bio nenastavni dan. Djece bošnjačke nacionalnosti nije bilo, niko ih nije primoravao da učestvuju u bilo kojim aktivnostima kao ni djecu srpske nacionalnosti. Imamo djecu koja žele da učestvuju u nekim aktivnostima, neka ne žele. Nekad se iznenadim da ne žele učestvovati ni kada je u pitanju sport.”

Jedan od članova Savjeta roditelja kazao je da je u pitanju diskriminacija djece i roditelja, te da je razočaran odnosom škole prema roditeljima obzirom na to da u ovoj godini nijednom nije održana sjednica roditelja, niti postoji poslovnik o Savjetu roditelja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad