Obezbijeđen smještaj za još dva mjeseca policiji na granici sa Srbijom

Vijesti 28. jan 202016:11 > 16:20
Ilustracija

Povodom upita više medija u vezi najave Međunarodne organizacije za migracije (IOM) da 31.januara 2020.godine, prestaje sa finansiranjem troškova smještaja i ishrane policijskih službenika, koji kao ispomoć Graničnoj policiji BiH pomažu u zaštiti istočne granice BiH od ilegalnih migracija, ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić obavijestio je da će finansiranje biti nastavljeno za još dva mjeseca.

„Predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, na današnjem sastanku Upravnog odbora IPA projekta „Specijalne mjere za podršku odgovoru na izbjegličku i migrantsku situaciju u BiH dobili su odluku da će se finansiranje nastaviti tokom februara i marta ove godine”, saopšteno je iz Ministarstva sigurnosti.

Iz IOM-a istaknuli su da “nikakva vanredna odluka nije donosena” o prestanku finansiranja policijskih službenika MUP-a RS, nego da su te aktivnosti finansiranja, u okviru dogovorenog projektnog prijedloga, planirane do 31. januara 2020. godine.

Na sastanku delegacije Evropske unije sa predstavnicima IOM-a i državnih institucija definisana je finansijska pomoć pripadnika MUP-a RS do 31. marta tekuće godine.

Iz ministarstva bezbjednosti su još kazali da će se nastojati “da se ova linija pomoći zadrži ili da Vijeće ministara BiH pronađe adekvatna sredstva iz domaćih izvora kako se ne bi smanjio ionako nedovoljan broj policajaca na čuvanju istočne granice BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad