Amina Smajlović, majka djevojčice Nadin: U tužilaštvu još stoji moj predmet

Vijesti 28. jan 202017:59 > 18:04
N1

Rok od 48 sati rukovodstvu Federalnog parlamenta dali su opozicioni zastupnici. Traže raspravu o stanju u zdravstvu u Federaciji BiH, s posebnim osvrtom na Klinički centaru Sarajevu. Da je stanje u zdravstvu jako loše pokazuju i brojni protesti ljekara i medicinara. Na katastrofalno stanje upozoravali su i nezadovoljni korisnici zdravstvenih usluga.

“Ja sam juče skupila sve ljekare na Jezeru i pitala sam – ko je od vas spreman da preuzme ovu djevojčicu u budućnosti da liječi? Niko”, rekla je Sebija Izetbegović, direktorica Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu 18. 11. 2019. godine.

Niko – odzvanja i danas u ušima Amine Smajlović, majke djevojčice Nadin. Kad oružje sistema i zdravstvenih ustanova, kako nam priča Amina Smajlović, “ispali” u roditelja informacije da nema lijeka za njegovo dijete, da nema ni epruveta a kamo li mogućnosti za izmiještanje, onda on, prestravljen, kao otac Nadin Smajlović, poseže za bilo čim što će prestraviti i otrijezniti i onog u čijim rukama je život njegovog djeteta.

Ničim se ne može opravdati vatrogasni pištolj u rukama oca i prijetnje kojima se pokušala riješiti situacija, ali ni izostanak osude odluke ljekara da ne liječe djevojčicu sa dijagnozom: tuberkuloza jetre, autoimuni hepatitis i početak ciroze jetre.

“Nijedna vjerska institucija se nije oglasila, premijer Novalić je dobio na ruke da nas primi – nije se oglasio. Ljekarska komora gdje nemamo predstavnika, svugdje u normalnom svijetu, u normalnoj Evropi, ti bi ljekari u roku u 24 sata bili sankcionisani i protiv njih bi bila pokrenuta tužba za oduzimanje licenci, gdje vi kažete da nećete liječiti jedno dijete. U tužilaštvu još stoji moj predmet, nije pokrenut, dva mjeseca i par dana”, kazala je Amina Smajlović.

Tužba koju je podnijela stoji u ladici, ali je s druge strane, kako sama tvrdi, direktorica KCUS Sebija Izetbegović, najavila pokretanje tužbe protiv nje, majke bolesne djevojčice, i uposlenice ove zdravstvene ustanove.

“Ona je rekla da sam ja radnik Kliničkog centra i kako će protiv majke bolesne djevojčice biti pokrenuta tužba. Znate šta je uradila, ukinula je dva odjela – moj i još jedan. Ja kad dođem sutra da ostanem bez posla”, rekla je Smajlović.

Službenim upitom za komentar direktorice Sebije Izetbegović obratili smo se danas KCUS, ali nikakav odgovor nismo dobili. Premijeru i Parlamentu FBiH obraćala se grupa građana sa zahtjevom za svaku vrstu pravne i moralne osude odbijanja liječenja djevojčice – nikakav odgovor nisu dobili. Najavljuju nove proteste ukoliko tišina potraje.

“Ne može se vezati slučaj šta je uradio otac od Nadin, nego je u pitanju liječenje djeteta. Otac je procesuiran, sve to ide svojim tokom, pitanje je misli li iko o tom djetetu, zašto je kažnjeno, kome je krivo, možemo li malo biti ljudi?”, rekao je Nedim Ramić, predsjednik UG “Sarajevska raja”.

Mnogo pitanja o situaciji u KCUS imaju i opozicioni poslanici u PFBiH. Dali su predsjedavajućem Mirsadu Zaimoviću posljednju šansu da u roku od 48 sati odredi datum održavanja sjednice na kojoj će se raspravljati o stanju u zdravstvu, podsjetivši na mogućnost predviđenu Poslovnikom – da je sami zakažu.

“Došli smo u situaciju da u 2020. godini uprava KCUS-a je stavila na dvije zaraćene strane pacijente i uposlenike. Što je nama neprihvatljivo. Zadovoljstvo uposlenika mora biti kompatibilno sa zadovoljstvom pacijenata. Neko profitira od rasta profita ove ustanove bez rasta kvaliteta i profitira od ove podjele između pacijenta i zdravstvenog radnika koja mora prestati”, rekla je Sabina Ćudić iz Naše stranke.

“Nije tajna da je preko stotinu najkvalifikovanijih i najstručnijih kadrova napustilo KCUS iz najrazličitijih razloga i to je još jedna od tema o kojima smo željeli da razgovaramo”, naveo je Damir Mašić iz SDP-a.

Odlaze ljekari, odlaze i pacijenti, sve je manje onih koji žele da žive u BiH. Jedino je sigurno da će ovdje zauvijek ostati da živi sramota zbog pitanja: “Ko će da liječi ovo dijete” i odgovora: “Niko”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad