Kavalec za N1: KS za sada uzor za sve druge kantone

Vijesti 28. jan 202018:28 > 18:34
N1

Šefica misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Kathleen Kavalec za N1 je govorila o reformi obrazovanja u državi, stepenu korupcije, te pozitivnom napretku u Kantonu Sarajevo. U svijetlu jučerašnjeg obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta Kavalec je istaknula kako svi treba da se pobrinemo da se ništa slično ne ponovi u budućnosti.

“Nadam se da smo nešto naučili, no nažalost uvijek i iznova vidimo da neke lekcije iz prošlosti padaju u zaborav i da je važno ponavljati lekciju koju smo naučili iz holokausta i drugih tragičnih događaja”, kazala je Kavalec.

No, nakon holokausta, tragedije su se ponavljale, jedna od njih je genocid u Srebrenici.

“Ono što je veoma važno je da se okrenemo budućnosti i da se pobrinemo da se takvo nešto ne dogodi ponovo. OSCE je tu da promovira pomirenje i da se takva vrsta sukoba ne ponovi u budućnosti”, rekla je ona.

Kavalec je kazala svoj stav o tome da li Valentin Inzko treba inicirati donošenje zakona o zabrani negiranja genocida:

“Bili smo razočarani kad smo vidjeli da zakon o zabrani negiranja genocida nije usvojen, nije mi jasno zašto. Vlasti ovdje treba da poduzmu korake kako bi smirili tenzije, ne vidimo dovoljno takvog pristupa u političkom životu u BiH. Pokušavamo raditi na tome.”

Objasnila je i kako OSCE može doprinijeti usvajanju tog zakona:

“Moramo se zalagati za promjene, za drugačiji pristup, prošla godina je izgubljena godina sa stanovišta reformi koje su mogle biti provedene, ali nisu zbog izostanka vlasti. Nadam se da će sada kada imamo formirane vlasti biti pokrenute reforme. U svim područjima mi pružamo naše savjete, pomoć. Sarađujemo sa međunarodnom zajednicom, drugim institucijama i nastojimo pokrenuti BiH u pravom smjeru. Važno je to da je veliki broj međunarodnih pokazatelja o stanju demokratije u BiH padu. Dakle, kreće se u pogrešnom smjeru. Govorim i o indeksu Transparency Internationala, BiH je pala na njihovoj ljestvici o korupciji. Važno je da na svim tim područjima dođe do reformi.”

Na pitanje da li vjeruje bh. političarima kada kažu da će nešto uraditi, Kavalec je istaknula da posmatra ono što rade, a ne šta govore, te da je u tom polju istaknuta kantonalna vlast u Kantonu Sarajevo.

“Mi tražimo dokaz o provedbi reformi. U Kantonu Sarajevo smo vidjeli pozitivan napredak u borbi protiv korupcije. Ured za korupciju je procesuirao 300 predmera za sada. To je uzor za sve druge kantone, oni primjenjuju najsavremeniju tehnologiju. Dakle, sudimo o političarima na osnovu njihovih djela”, naglasila je Kavalec.

Prokomentarisala je najavljenu smjenu vlade u Kantonu Sarajevo:

“Ne smatramo da je dobra ideja da kada vlada dobro radi da se ta vlada mijenja. Mi smo bili zadovoljni ostvarenim napretkom do sada.”

Međunarodno PISA istraživanje dalo je rezultate prema kojima je svaki drugi učenik u BiH funkcionalno nepismen.

“Smatram da je obrazovanje područje u kom svi zajedno moraju raditi. Nismo ni očekivali da će rezultati biti posebno dobri. U nekim državama je uslijedio i PISA šok nakon ovog testiranja, kao što je Norveška jer su uvidjeli da njihove škole nisu tako dobre kao što su mislili, pa su te države krenule sa reformama, mi se nadamo da će i BiH to uraditi. Pozivamo Predsjedništvo da donese odluku da li će se nastaviti učešče BiH u testiranjima ove vrste jer je važno pratiti rezultate kako bi vidjeli da li mjere koje se provode donose napredak”, objasnila je Kavalec.

Kavalec je kazala kako pravosuđe u Bosni i Hercegovini nije nezavisno onoliko koliko bi trebalo da bude, a govorila je i o Izbornom zakonu BiH i drugim važnim pitanjima u državi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad