Brnabić prvo etiketirala N1 kao političku stranku, pa optužila za lažne vijesti

Vijesti 28. jan 202018:57 > 20:16
N1

Nakon što je televiziju N1 etiketirala kao političku stranku, a inicijativu #DaSeVidiN1 okarakterisala kao "političku kampanju", predsednica Vlade Ana Brnabić nastavila je s napadima i kritikama na račun rada N1.

Premijerka kaže da televizija N1 kreira lažne vesti i da nije tačno da država ili Telekom Srbija ukida N1, a da sloboda medija u zemlji nije dovedena u pitanje. Programski direktor N1 Jugoslav Ćosić kaže da je upoređivanje televizije s političkom strankom skandalozno, i da predstavlja vrhunac petogodišnje prakse odnosa vlasti prema N1.

Da li vam apel da, zarad javnog interesa i slobode medija, N1 treba da bude dostupan svima – zvuči kao parola neke političke stranke? Predsjednica Vlade Srbije nema dilemu.

Drugi put za samo nekoliko dana, N1 optužuje da je politička partija, ali ide i korak dalje. Rječnikom provladinih tabloida, Ana Brnabić kaže da N1 kreira lažne vesti i da na djelu nije gušenje slobode medija, nego, kako kaže, isključivo “poslovni spor”.

N1: Zašto se onda, ako je to “poslovni spor”, kao predsjednica Vlade uključujete u taj “poslovni spor”?

Brnabić: Umešala sam se onog trenutka kada je počela politička kampanja – #DaSeVidiN1, dakle, kada je počela politička kampanja onda sam se umešala, zato što ste vi napravili od poslovnog spora između dve kompanije, Telekoma Srbije i United grupe, pitanje slobode medija i javnog interesa, a to nije slučaj. I svaka vam čast na toj kampanji, ona je odlična, ona je jaka… 

N1: Šta je tu tačno politička kampanja, ako možete da mi, molim Vas, objasnite? I da li Vi smatrate da N1 ne treba da vide građani Srbije?

Brnabić: Ne, i ja sam isto tako za #DaSeVidiN1. Ja samo kažem da ste vi napravili lažnu vest, fejk njuz, da je neko zabranio emitovanje N1 zbog slobode medija i zbog cenzure. To nije tačno i vi znate da to nije tačno…

Ako cenzura i sloboda medija nisu u pitanju, zbog čega Telekom Srbija ne reaguje na otvorenu ponudu da N1 učini dostupnim svim svojim korisnicima?

Izjavu predsjednice Vlade da N1 vodi bolju kampanju od svih opozicionih snaga u Srbiji, programski direktor N1 Jugoslav Ćosić vidi kao skandaloznu.

“Nama je mnogo važnije to šta o nama misle gledaoci nego partijski funckioneri vladajuće stranke. (…) Tragikomično je da premijerka pored ovakvih pet nacionalnih kanala – N1 naziva političkom partijom. Meni to deluje kao da nema televizor u kući”, navodi  Ćosić.

Na pojedina pitanja koja su joj bila upućena, Brnabić je odgovarala kontra pitanjem. Na osnovu izjave o Telekomu i N1, koju je dala u Skupštini Srbije pre sedam meseci – premijerka danas novinare N1 optužuje da lažu.

“Vi ste u julu govorili da Telekom ne daje N1 i da ja govorim neistinu, a danas govorite da Telekom ukida N1. Taj Telekom koji ne emituje N1… Pošto ste dali dijametralno suprotne informacije, da li ste lagali tada ili lažete danas”, upitala je premijerka.

N1: Ja Vama postavljam pitanje i nemojte Vi meni da govorite da ja lažem. Ja Vama postavljam pitanje i molim Vas da mi kažete ono što sam Vas pitala. Da li je Vama u redu da milion građana Srbije nema pristup N1?

Brnabić:Nije mi u redu. Nije mi u redu…”

A nije u redu ni predstavnicima Evropske unije, kojoj Srbija, bar deklarativno, teži.

“N1 je važan glas u informisanju građana o tome šta se dešava u Srbiji. Snažno podržavam pluralizam mišljenja i naravno informacija. Jer, što je više objektivnih vesti informisanje građana je bolje”, ističe Sem Fabrizi, šef Delegacije EU u Srbiji.

Da li zbog milion građana koji su uskraćeni za drugačije mišljenje, kritika koje stižu iz Evrope ili zato što se, kako je i sama rekla, zalaže #DaSeVidiN1, predsjednica Vlade dala je obećanje da će apelovati i na Telekom Srbija i na United grupu da se dogovor, zarad javnog interesa, postigne.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad