Korona virus nije stigao u BiH, aktivno se vrši nadzor nad situacijom

Vijesti 29. jan 202016:55 > 17:06
N1

Nema razloga za paniku, korona virus nije stigao u Bosnu i Hercegovinu, ali se aktivno vrši nadzor nad epidemiološkom situacijom, poručuju iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

“Trenutno nemamo nemamo razloga da vjerujemo, niti imamo dokaze da postoje oboljeli od korona virusa u RS ili da sumnjamo na određene osobe da su oboljele. Takođe preuzeli smo sve preventivne mjere što se tiče obavještavanja javnosti kako da preveniraju mogućnost oboljenja od korona virusa”, rekao je v.d. direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

Građani BiH koji su boravili u Kini, te kineski državljani koji borave u BiH, sami su se javili i nad njima se vrši ljekarski nadzor. Aktivnosti u prventivnom djelovanju zajednički obavljaju entitetski instituti i Ministarstvo civilnih poslova, a uključeno je i Ministarstvo inostranih poslova.

“U tom ugroženom regionu trenutno nema naših državljana. Bilo je ranije, ali su odsutni u ovom periodu tako da nisu u području koje je pod posebnom medicinskom pažnjom”, kazao je načelnik Kancelarije za odnose sa javnošću MIP BiH Nebojša Regoje.

Izvor korona virusa još nije poznat, ali se pretpostavlja da su rezvoar životinje. Prvi simptomi su slični gripi i to su umjerene bolesti disajnih puteva, glavobolja, kašalj, povišena temperatura, ali i teške upale pluća. Korona je infekcija sa niskom stopom letaliteta, tj. brojem umrlih u odnosu na broj oboljelih.

“Stopa letaliteta je 2 do 3 odsto, tj.u  prosjeku 2,5 odsto, a recimo imali smo prošle godine letalitet od gripe 8 odsto”, objasnila je pomoćnik direktora za medicinske poslove u Institutu za javno zdravstvo RS Janja Bojanić.

Stručnjaci navode i da se virus gripe mnogo lakše prenosi u odnosu na korona virus.

“Ukoliko uđete u prostoriju u kojoj je boravila osoba oboljela od gripe vi se možete zaraziti, sa korona virusom to nije moguće baš tako lako. Zaražavanje zahtijeva produženi bliski kontakt, a osobe koje su registrovane u Evropi su upravo to i imale tokom boravka u Kini”, istaknula je načelnica Službe za epidemiologiju Nina Rodić Vukmir.

Registrovano je 4.953 slučaja oboljelih od korona virusa, od toga je sa smrtnim ishodom 106 pacijenata, a van Kine je registrovano 54 oboljela u 14 zemalja. Radi se o ljudima koji su putovali u Kinu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad