Šta slijedi nakon smjene Vlade KS?

Vijesti 29. jan 202017:37 > 17:45
Fena

Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajeva (KS) danas su izglasali nepovjerenje Vladi Kantona Sarajevo. Osamnaest zastupnika glasalo je za, a 15 je bilo protiv.

U razgovoru za N1, član KOlegija Skupštine KS iz SDA Mirza Čelik objasnio je šta slijedi nakon izglasavanja nepovjerenja vladi koju je u proteklom periodu predvodio Edin Forto.

“U narednom periodu ćemo sačekati ostavke premijera i ministara što Zakon o vladi i drugim imenovanjima nalaže. Nakon toga ćemo imenovati novog mandatara koji će preldložiti imena novih ministara. Komisija za izbor i imenovanja će pripremiti odluku o kojoj će se Skupština izjasniti u februaru”, kazao je Čelik.

Na upit da li će biti organizovana fešta večeras na Ilidži, kako je kazao zastupnik Elmedin Konaković, a povodom smjene Vlade KS i povratka SDA u vlast u Kantonu Sarajevo, Čelik je kazao da nema tu informaciju.

“Ako ima fešte, ja zamjeram, mene nisu zvali”, kazao je Čelik za N1.

On je kazao da će mandatar biti Mario Nenadić i da će se moći vidjeti ekspoze.

Predsjedavajuća Skupštine KS Danijela Kristić je nakon ovog ishoda glasanja u Skupštini, za petak najavila sastanak skupštinskog rukovodstva.

Procedura izbora nove kantonalne vlade počinje tako što će klubovi stranaka predložiti kandidate za predsjedavajućeg Skupštine i novog mandatara Vlade.

Nakon što rukovodstvo Skupštine primi taj prijedlog, premijer je dužan da u roku od 30 dana dostavi spisak ministara.

Cijeli proces bi trebao trajati 60 dana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad