Umjesto kazni, inspektori u Republici Srpskoj djeliće savjete

Vijesti 30. jan 202013:34 > 13:41
Ilustracija

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o inspekcijama, kojim su predviđene olakšice za prvoregistrovane poreske obveznike.

“Svi oni koji imaju do osam zaposlenih i ubrajaju se u mikro društva, imaju mogućnost da ih inspektorat savjetuje, a ne da im piše kazne, zbog, primjera radi, neistakutog cjenovnika”,  rekla je ministrica uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić.

Na taj način, kazala je, mali preduzetnici će biti rasterećeni od nameta u prvoj godini dana. Izuzetak će biti situacije, ukoliko ti mali preduzetnici nisu prijavili radnike ili ugrožavaju njihovu opštu bezbjednost. Ona je na konferenciji za novinare rekla da će inspektorat ubuduće imati odjeljenje za savjetodavne usluge i za druge privrednike.

Novina je i da inspektorati jedinica lokalne samouprave moraju usaglašavati i razmijeniti planove rada sa republičkim inspektoratom kako se ne bi duplali u radu. Rešić je precizirala da će inspektori rada preći na republički nivo, dok se uvodi inspektor za prosvjetu i sport.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad