Grubeša: Na dnevni red uvrstiti strategiju za procesuiranje ratnih zločina

Vijesti 30. jan 202015:50 > 15:53
N1

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša izjavio je da je Savjet ministara BiH danas u Sarajevu utvrdio Prijedlog zakona o dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou države, kojim se sprovodi presuda Ustavnog suda BiH.

“Bili smo svjedoci zadnjih godina da pravosudna tijela pokreću različite tužbe i oni su vansudskim nagodbama te tužbe uglavnom dobijali i bili su isplaćeni iz budžeta”, rekao je Grubeša novinarima.

Prema njegovim riječima, ovim zakonom neće biti oštećen budžet i bit će smanjen broj tih tužbi.

Grubeša je naveo da je utvrđen i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o prekršajima, kojim se definiše pripadnost prihoda od novčanih kazni, što su niži nivoi vlasti već ranije zakonski definisali.

“Našim zakonom nisu bile precizirane te odredbe. Sad smo ih precizirali, uskladili i ovu dopunu uputili u parlamentarnu proceduru po redovnom postupku”, rekao je Grubeša.

Govoreći o planu aktivnosti rada Ministarstva pravde u ovoj godini, a koji je upućen i Savjetu ministara, Grubeša je rekao da je zamolio predsjedavajućeg Zorana Tegeltiju da se u dnevni red neke od narednih sjednica uvrsti Revidirana strategija za procesuiranje ratnih zločina, a da je u planu otvaranje zatvora u Vojkovićima.

Kada je u pitanju Revidirana strategija za procesuiranje ratnih zločina, Grubeša je rekao da je riječ o materijalu iz 2018. godine koji nije do sada stigao na dnevni red Savjeta ministara.

“Strategiju su radili eminentni stručnjaci iz tog područja, znači ljudi iz tužilaštva, pravosuđa i nisam u mogućnosti da sada radim bilo kakve izmjene. Bili ste svjedoci dosadašnjih pritisaka i sugestija nevladinih udruženja, ali mislim da smo te nesuglasice u velikoj mjeri uklonili, tako da ne vidim veliku prepreku za usvajanje Revidirane strategije”, naveo je Grubeša.

Govoreći o otvorenom pismu sudija i tužilaca u vezi sa njihovom imovinom i primanjima, ministar pravde rekao je da mora biti donijeta zakonska regulativa koja će omogućiti što transparentniji rad i uvid javnosti u sve aktivnosti zakonodavne, izvršne i sudske vlasti.

“Ako zakonodavna i izvršna vlast imaju tu obavezu, ne vidim zašto bi sudska bila izuzeta, vidjet ćemo kako ćemo to regulisati”, zaključio je Grubeša. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad