Bećirević: Stern podržala tezu Karadžića o opravdanosti genocida

Vijesti 30. jan 202016:09 > 16:26
Reuters/Yves Herman

Dijelovi knjige američke autorice Jessice Stern o ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, a koji opisuju ratna dešavanja u Bosni i Hercegovini tokom devedesetih, prilično odražavaju srpsku nacionalističku retoriku, smatra Edina Bećirević, profesorica na Fakultetu kriminalističkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Bećirević, koja izučava genocid, otkriva u tekstu za ugledni online medij ‘The Intercept’, kako ju je Stern konsultirala tokom pisanja knjige.

Stern me kontaktirala tokom pisanja da bi dobila komentar i povratnu informaciju. Pročitala sam jednu od ranijih verzija njenog rada, i spomenula me u izrazima zahvalnosti. Nažalost, ona je ignorisala većinu mojih sugestija i čak pogrešno interpretirala moje istraživanje”, naglašava Bećirević.

Ona dalje pojašnjava kako je američka istražiteljica podržala argument koji je iznio Karadžić, a prema kojem su Srbi počinili genocid “zbog straha da bosanski muslimani planiraju nametnuti šerijatsku državu.”

“Način na koji se referira na moj rad u kontekstu ove tvrdnje dovodi u zabludu”, ističe profesorica.

Bećirević dodaje kako je američka autorica citirala njenu knjigu ‘Na Drini genocid’, iskoristivši je da potvrdi Karadžićeve tvrdnje kako je prvi Predsjednik Republike Bosne i Hercegovine, Alija Izetbegović, navodno bio frustriran time što je većina muslimana u zemlji sekularno orijentisana.

Screenshot

Dok moja knjiga obrazlaže sekularizam bosanskih muslimana, ne postoji dio koji kaže da je Izetbegović frustriran s tim; moj rad je posvećen dekonstrukciji genocida kojeg su Srbi počinili nad bosanskim muslimanima,” piše Bećirević.

Ali, nastavlja, Stern je barem iskrena kad govori o subjektivnosti svog pristupa i ne pokušava da obmanjuje čitaoce po tom pitanju.

“Ona je otvoreno fascinirana Karadžićem jer se radi o ratnom zločincu, i svaki razuman čitalac – čak i ako nije informisan o genocidu u BiH i upušta se u neugodni čin čitanja o tome po prvi put – vjerovatno neće propustiti da se radi o njenom ličnom, a ne objektivnom stajalištu”, ističe Bećirević.

Stern ponavlja razne neistine koje plasira sam Karadžić i drugi negatori genocida, a njen pristup je sličan onome kojeg imaju autori poput Petera Handkea, koji su “uporno radili da negiraju ili umanje genocid kojeg su Srbi počinili nad muslimanima u Bosni”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad